60 % huisdiereigenaren vindt opvoeding hond even zwaar als opvoeding kind

Veel prille baasjes, in dit geval uit Terneuzen en omgeving, maken zich zorgen over de opvoeding en gezondheid van hun puppy. AniCura Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen onderzocht deze bezorgdheden in augustus 2019 via een Nationaal Huisdierpanel. De resultaten lees je hier.

Enkele cijfers

82% van de hondeneigenaren en 78% van de katteneigenaren in Nederland hebben hun dier als pup of kitten gekocht. “Hoewel een huisdier het leven verrijkt, zijn de eerste maanden niet altijd rozengeur en maneschijn”, aldus Marinka Kole, dierenarts bij AniCura Dierenziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen. “We zien in onze dierenkliniek dat veel prille puppy-baasjes zich regelmatig zorgen maken over hun puppy”. Dat blijkt ook uit onderzoek van het AniCura Nationaal Huisdierpanel: 41% van de puppy-baasjes maakt zich soms zorgen over de opvoeding, 38% over de gezondheid en 37% over de omgang met andere honden. 

10% van de hondeneigenaren en 8% van de katteneigenaren geeft aan dat ze gezondheidsproblemen met de pup of kitten hebben gehad. 8% vond de opvoeding van de pup tegenvallen en 30% geeft aan bij de volgende pup dingen toch anders aan te willen pakken. Bijna de helft hiervan zou niet meer voor een pup kiezen, maar voor een oudere hond of voor zelfs helemaal geen hond.  

De juiste pup kiezen 

Bovendien valt het niet mee om de juiste hond te kiezen. Mensen onderschatten vaak hoe zwaar de eerste maanden zijn van het opvoeden van een pup. 60% van de huisdiereigenaren vindt dat de eerste maanden met een puppy net zo zwaar zijn als de eerste maanden met een baby.  

Puppyconsult

Een extra dienst, reeds toegepast bij AniCura, is het puppyconsult. Tijdens dit gratis consult wordt bijvoorbeeld gekeken of een pup goed groeit, of zijn gewicht toeneemt en zijn algemene gezondheid wordt gecontroleerd. Kole: “De pups kunnen tegelijkertijd wennen aan het onderzoek bij de dierenarts en baasjes kunnen er terecht met al hun vragen. Ook hebben we voor eigenaren een Puppy Wijzer ontwikkeld waarmee ze maandelijks per e-mail advies en tips krijgen over de verzorging van de pup in het eerste jaar. Zo hopen we de nieuwe puppy-eigenaren te ondersteunen met de opvoeding en gezondheid van hun pup.”  

Welke ervaringen heb jij met pups en kittens in de praktijk? Welke diensten voorzie je voor jonge, nieuwe dieren? Laat het ons weten via mail of op Facebook.