8 mythes over antibioticaresistentie ontkracht

Antibioticaresistentie is de laatste jaren niet meer uit het nieuws weg te denken. Het probleem is zich niet alleen in een alarmerend snel tempo aan het uitbreiden, het is ook bijzonder complex. Zo hebben zowel mens, dier als milieu en de interactie tussen deze drie spelers een impact op antibioticaresistentie. Deze complexiteit is de aanleiding voor heel wat misverstanden.


In dit boek, een unieke combinatie van diepgaande theorie en praktische tips en tricks, licht de auteur stapsgewijze de epidemiologie van antibioticumgebruik en -resistentie bij dieren toe, en gaat hij in op de mogelijke impact hiervan op de mens. Tegelijk maakt hij komaf met een hele reeks mythes en toont hij meteen ook helder aan dat doemdenken helemaal niet aan de orde is.

Want ondanks het feit dat er geen magische formule bestaat om het probleem eens en voorgoed uit de wereld te helpen, zijn er heel wat duurzame acties die veehouders en hun omgeving kunnen ondernemen om het antibioticagebruik bij dieren te verminderen en zo de resistentie bij dier en mens te doen afnemen. Het beste nieuws is, dat deze acties makkelijk in de praktijk kunnen worden toegepast en dat zowel de gezondheid en het welzijn van dier en mens er wel bij varen. Ze zijn bovendien ook nog eens economisch rendabel. Een win-win dus voor iedereen!

 
Meer info over het boek vind je hier.