Goed nieuws: baasjes moeten niet altijd als eerste door de deur en honden mogen wél in de zetel liggen of op bed slapen. Dit boek stapt af van een vastgeroest idee over het roedelconcept en de dominantietheorie en opent de weg naar gedrag verklaren vanuit emoties.
Wanneer gedrag verklaard wordt door “het is een dominante hond”, kan dit voor zowel hond als baas gevaarlijk zijn. Ilse Rediers legt met helder taalgebruik uit hoe deze ideeën net kunnen leiden tot gedragsproblemen en hoe ze de levenskwaliteit van honden én de band met hun baasjes kunnen aantasten. Pas als we deze concepten kunnen loslaten, is er aandacht voor stress en emoties van honden en kan de kern van een gedragsprobleem aangepakt worden. Één van de grootste redenen waarom dit boek belangrijk is voor groot publiek. Hoewel er steeds meer gedragsboeken op de markt verschijnen, zijn er maar weinig met zoveel referenties naar wetenschappelijke publicaties, zonder dat dat de vlotte leesbaarheid in de weg staat.
Het doelpubliek is dan ook vrij breed: iedereen die wilt dat een hond zich goed voelt, of dat nu in het eigen gezin is of in dat van een klant, zal meerwaarde vinden in het boek. De auteur zelf geeft aan dat de stukken met wetenschappelijke info voor de eigenaars iets minder interessant kunnen zijn en daarom gewoon overgeslagen kunnen worden.
Beginnend met ‘Domesticatie en geschiedenis van de hond’, zet auteur Ilse Rediers uiteen hoe een wolf gelijkt op maar vooral verschilt van de hond. In het tweede hoofdstuk wordt het een en ander opgeklaard over de ‘Nieuwste inzichten in verband met rangorde’. Daarna wordt er gekeken naar ‘Welzijn, stress en emoties’, veel gebruikte termen die nu concreet onder de loep worden genomen. Na het deel over ‘zintuiglijke waarneming’ van honden, wordt er in het vijfde hoofdstuk ‘Sociaal gedrag en communicatie’ besproken hoe je veilig moet omgaan met honden door de emoties en intenties via zijn lichaamstaal te begrijpen en te respecteren. Het laatste hoofdstuk, tot slot, gaat over de ‘Behoeften van de hond’ en leert de lezers meer over de omgang met en huisvesting van de hond in functie van zijn behoeften en met het oog op een goede levenskwaliteit. Daarna worden er nog enkele vragenlijsten toegevoegd die handig zijn voor het uitkiezen van een geschikte hond en een juiste fokker. Uitgebreide bibliografie benadrukt nog eens dat het werk wetenschappelijk gefundeerd is en geschreven door iemand met kennis van zaken.
Het boek is voornamelijk theoretisch en kauwt je geen stappenplannen voor, maar door de vele relevante voorbeelden en sprekende illustraties kan je je wel meteen een voorbeeld uit het eigen leven voor de geest halen. Regelmatig zal er op een later moment een lampje aangaan wanneer je iets gelijkaardigs in de praktijk tegenkomt.
Met gele post-its en andere geel omlijnde kadertjes wordt de belangrijkste inhoud nog eens beknopt vermeld. Weetjes, definities en feiten krijgen zo een vlot karakter en zijn makkelijker te onthouden. De knalgele kadertjes focussen op kernbegrippen, overkoepelende samenvattingen of belangrijke termen, terwijl de pastelgele vakjes voorbeelden, beeldmateriaal en diepgaandere weetjes behandelen. Voor de lezers die liever snel over de tekst heen willen gaan maar toch de kern willen meepikken, zijn deze notities ideaal. Zij die graag in de diepte gaan en details willen verslinden, lezen best de volledige, doorlopende tekst. De paginanummers worden trouwens weergegeven in halve botjes: een leuke extra aan dit boek dat volledig rond honden draait. En ook het mooie contrast tussen de titel en covermodel Gizeh (de hond van de auteur zelf) zal de opmerkzame lezer niet ontgaan. Vlekjes of niet, met dit boek heb je een rijke handleiding op zak om je hond een zo vlekkeloos mogelijk leven te kunnen bieden.
Een aanrader? Ja! Zowel voor studenten in de diergeneeskundige sector als voor dierenartsen die zich willen bijscholen in het gedrag van hun patiënten. Daarnaast zal ook de leergierige huisdiereigenaar interesse tonen als dit boek hem/haar aangeraden wordt. En last but not least is dit werk een welkome eye-opener voor iedereen die nog overtuigd moet worden dat hij/zij een hond, en geen wolf, in huis heeft.
Wie is Ilse Rediers
- Dierenarts én gedragsdeskundige in haar praktijk BEHIVET
- Behandelt honden en katten met gedragsproblemen en organiseert puppyklasjes
- Kreeg de Scientia Cordequeprijs voor haar eindwerk over het effect van castratie op het gedrag van honden en katten
- Volgde het postgraduaat toegepast diergedrag
- Bestuurslid van VDWE, lid van ESVCE en lid van VDG
- Leerkracht Diervakken
- Geeft lezingen en opleidingen omtrent diergedrag, welzijn, gezondheid en ziekten bij hond en kat