Omdat bioveiligheid dé sleutel vormt bij de preventie van dierziekten op rundveebedrijven, gaat DGZ vanaf 14 maart 2019 van start met de tweede Bioveiligheid Award. Ook deze keer wil DGZ vleesvee-, melkvee- en vleeskalverhouders die op een innovatieve en/of creatieve manier investeren in een bioveilig bedrijf in de kijker zetten. Alle veehouders die nu al een aantal maatregelen genomen hebben en in de toekomst van plan zijn om verdere stappen te zetten, kunnen zich inschrijven op www.mijnmaniervanwerken.be en maken zo kans op de DGZ Bioveiligheid Award.
Onder bioveiligheid verstaan we alle maatregelen om het risico op ziekte-insleep en verspreiding van ziekteverwekkers op veehouderijbedrijven te voorkomen of te minimaliseren. Belangrijke punten van aandacht hierbij zijn onder andere aankoop van dieren, omgang met bezoekers, weidegang, infrastructuur en omgeving.
Door de Award een tweede maal te organiseren wil DGZ niet alleen de term ‘bioveiligheid’ nog meer bekend maken in de sector, maar vooral de toepassing ervan meer promoten. Daarom zal DGZ ook tijdens deze editie de rundveehouders inspireren met allerlei bioveiligheidstips met de nadruk op de praktische haalbaarheid ervan. We zullen ook extra aandacht besteden aan erfbetreders en hun rol in het voorkomen van ziekte-insleep op een bedrijf.
Met onze Award willen we de veehouders aanmoedigen om samen met hun bedrijfsdierenarts na te denken over een (steeds) betere bioveiligheid voor hun bedrijf, er een plan voor op te stellen en tenslotte over te gaan tot de uitvoering en het onderhoud ervan. Bioveiligheid vraagt immers een aanpak op maat, want elk bedrijf is anders. Bioveiligheid is ook nooit afgewerkt, het vergt een dagelijkse routine én een streven naar continue verbetering. Zo kun je de lat altijd een beetje hoger leggen.
Wanneer de dagelijkse manier van werken een bioveilige manier van werken wordt, zal die de moderne veehouder in staat stellen om gezonde dieren te houden die kwaliteitsvolle melk of kwaliteitsvol vlees produceren in een optimaal koecomfort. Werken met een veestapel in topconditie met minder geneesmiddelengebruik is aantoonbaar een gezonde financiële keuze.
DGZ reikt deze keer opnieuw een Award uit voor de categorieën vleesvee, melkvee en vleeskalveren en er is een geldprijs aan verbonden van 3.750 euro voor de winnaars in de categorieën vleesvee en melkvee en 1.500 euro voor het winnende vleeskalverbedrijf.
De winnaars ontvangen een gepersonaliseerd uithangbord dat ze aan de ingang van hun bedrijf kunnen ophangen. Zo kunnen ze laten zien dat ze de trotse bezitter zijn van de DGZ Bioveiligheid Award. Deze Award heeft ook bijzondere aandacht voor de bedrijfsdierenartsen van de winnende bedrijven. Zij vervullen een belangrijke rol bij een succesvol bioveiligheidsbeleid.
Wedstrijdverloop
Inschrijven kan op de Award-website www.mijnmaniervanwerken.be tot en met 30 juni 2019 waarna DGZ een preselectie uitvoert. Voor elke categorie – vleesvee, melkvee en vleeskalveren – kiest de jury 6 bedrijven. Deze 18 bedrijven krijgen in de loop van augustus tot eind november het bezoek van de jury. Die selecteert uiteindelijk 9 genomineerden (3 per categorie) die worden bekendgemaakt op 3 januari 2020 op de Award-website. Vanaf dan tot eind januari kan het publiek voor hun favoriete kandidaat in elke categorie stemmen. De winnaars worden gekozen op basis van de publieksstemming én de juryscores. Op de Award-website kunnen bezoekers inspiratie opdoen aan de hand van tips, getuigenissen en praktijkvoorbeelden die op regelmatige basis gepubliceerd zullen worden. Op de Agridagen 2020 in Ravels maken we de 3 winnaars bekend en reiken we de Awards uit.
Vorige winnaars zijn fan van de Award
We vroegen de winnaars van onze vorige editie waarom ze collega-veehouders zouden aanraden om deel te nemen. Dit is wat ze antwoordden.
Tom Van Loon, winnaar in de categorie vleeskalveren: “Ik ben blij dat ik deelnam aan de Bioveiligheid Award omdat we nu nog meer aandacht voor bioveiligheid hebben dan vroeger. En vooral: we spreken er nu ook over met collega’s, we horen hoe zij het aanpakken en we leren van elkaar.”
Geert Demasure, winnaar in de categorie vleesvee: “Ik zou collega’s onmiddellijk aanraden om deel te nemen. Je maakt niet alleen kans op een mooie geldprijs maar het is een ideale gelegenheid om je bedrijf eens helemaal op punt te zetten op vlak van bioveiligheid. Bovendien is het een mooie reclame en je helpt het imago van de sector te verbeteren.“
Pieter Maes, winnaar in de categorie melkvee: “Wie niet waagt, niet wint. Dus tegen iemand die zich wil inschrijven, zeg ik direct “Doen!”. Voor mij was het immers een leerrijk traject want dankzij de Award hebben we een aantal zaken verbeterd, altijd binnen de grenzen van wat voor ons haalbaar en realistisch was. En je krijgt nog een mooie geldprijs als winnaar. Je hebt dus niets te verliezen.”
De DGZ Bioveiligheid Award is een initiatief van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van Allflex.
En met deze Award zijn we alweer een stapje dichterbij 'De Ideale Rundveehouderij’!
Inschrijven voor de DGZ Bioveiligheid Award doe je tot en met zondag 30 juni 2019 op www.mijnmaniervanwerken.be. Niet twijfelen, gewoon doen!
Contactgegevens
Met uw vragen kunt u terecht bij DGZ op tel. 078 05 05 23 of e-mail helpdesk@dgz.be.