Help Epicentrum bij onderzoek over imepitoine bij feliene epilepsie

EPICENTRUM onderzoekt de doeltreffendheid van IMEPITOINE (Pexion®) bij feliene epilepsie. Als dierenarts kan je helpen door cases die aan bepaalde voorwaarden voldoen door te sturen naar Epicentrum. Hieronder de informatie in detail.

De studie is 2-ledig:

Studie 1:

  • Bij katten waarbij nog geen anti-epileptische medicatie werd opgestart.
  • Bestuderen van de doeltreffendheid van imepitoine als monotherapie in vergelijking met een placebo of het meest gebruikte medicijn bij de kat, nl. fenobarbital. De kat zal onwillekeurig (ad random) één van deze 3 medicijnen toegewezen krijgen. Om de eigenaar niet te beïnvloeden zal deze ‘geblindeerd’ worden gedurende de studieperiode, dwz dat hij/zij niet zal weten welk medicijn de kat krijgt.

Studie 2:

  • Bestuderen van de doeltreffendheid van imepitoine als add-on therapie bij katten die reeds ondoeltreffend behandeld worden met een ander anti-epilepticum (aan optimale bloedspiegel of max. aanvaardbare dosis).

Inclusiecriteria

  • Er werd een (vermoedelijke) diagnose gesteld van idiopathische epilepsie met een eerste epileptische aanval tussen de leeftijd van 6 maanden en 7 jaar. 
  • De kat heeft een minimale aanvalsfrequentie van 2 epileptische aanvallen of 2 clusters de voorbije 2 maanden.
  • Er werd een aanvallendagboek bijgehouden van minstens 2 maanden vóór deelname aan de studie.

Gedurende de 15-weken studieperiode krijgt de eigenaar/kat: gratis consultaties (enkel m.b.t. epilepsie) op 3w, 6w en 15w, gratis bloedonderzoek, gratis medicatie en een gratis MRI scan van de hersenen.

Voor meer info: neem gerust contact op met: 

Dr. Sofie Bhatti (09/2647700 of sofie.bhatti@ugent.be)

Dr. Marios Charalambous marios.charalambous@ugent.be

Prof. dr. Luc Van Ham luc.vanham@ugent.be