In lockdown met je hond? Tips van dierenartsen

Sinds het begin van de lockdown door de Corona-epidemie, doet er heel wat foute informatie de ronde wat betreft Covid-19 en onze huisdieren. Dierenartsen Anne-Claire Gagnon en Ludovic Freyburger, tevens directeur opleiding diergeneeskunde bij La Compagnie des Animaux, Franse specialist in de dierengezondheidsverzekering voor honden en katten en sinds 2015 actief in België met zijn merk Santevet, marktleider met 100% dierenarts-DNA, stellen een aantal goede gewoontes voor tijdens deze lockdown-periode. 

“Om de lockdown met hond of kat goed georganiseerd te krijgen, dienen een aantal regels gevolgd te worden. Velen stellen zich de vraag of hun huisdier besmet kan worden, en welke hygiëne-maatregelen men met zijn huisdier moet nemen. Ook zijn er vragen over de toegang tot de dierenartspraktijken”, stelt dierenarts Jean-Christophe Vullierme, Directeur dierenartscontacten binnen La Compagnie des Animaux.

Santevet heeft infografieken gemaakt met basisregels over een aantal onderwerpen, met de goedkeuring van de Franse Agence Nationale de Sécurité Sanitaire (ANSES), het Franse Ministerie van Landbouw (DGAL) en de Franse Orde van Dierenartsen. Het betreft basisregels rond :

-          De besmettelijkheid van dieren met het Corona-virus

-          Hygiëne-maatregelen voor hond en kat

-          Beperking van uitstapjes

-          Toegang tot dierenartspraktijken

Je kan de basisregels hier downloaden.

“Er is geen bewijs dat Covid-19 van dier op mens kan doorgegeven worden, het tegenovergestelde is wel mogelijk. Het is dus belangrijk om steeds de handen te wassen nadat je je huisdier hebt geaaid, zoals eigenlijk altijd zou moeten gebeuren, en te genieten van zijn gezelschap dat ons nu nog dierbaarder is”, herinnert ons dierenarts Anne-Claire Gagnon in een video die ze onlangs publiceerde.

Besmet en in quarantaine?

Als je in quarantaine zit door een besmetting met Covid-19, laat je hond dan niet aan je gezicht likken en was je handen iedere keer als je je hond geaaid hebt. “Hoewel dieren klaarblijkelijk de mens niet direct besmetten, kunnen ze de ziekte wel onrechtstreeks doorgeven. Het virus overleeft hoogstwaarschijnlijk enkele minuten tot uren op de vacht van het dier, waardoor het virus kan doorgegeven worden nadat een besmet persoon een dier heeft geaaid. Het is hetzelfde als bij het overleven van het virus op andere oppervlakken zoals plastic of metaal”, vertelt dierenarts Ludovic Freyburger, directeur opleiding diergeneeskunde bij La Compagnie des Animaux.

Voor wie thuis in quarantaine zit, is het aangeraden dat de persoon die het dier uitlaat in de plaats van het baasje, de hond met zijn leiband aan de voordeur achterlaat, zonder dat het besmette baasje hen aanraakt. Opgelet, het wordt ten zeerste afgeraden om ontsmettingsmiddelen te gebruiken op de poten van de hond, want dat veroorzaakt brandwonden.

Wat met de dierenartsbezoeken?

Veel mensen vragen zich ook af ze hun huisdier kunnen laten verzorgen bij de dierenarts.

“In geval van nood blijft dit mogelijk. Je moet bellen voor een afspraak, en vervolgens op het exacte uur naar de dierenartspraktijk komen. Kom alleen en enkel met het zieke huisdier, opdat de hygiëne-maatregelen binnen de dierenartspraktijk gegarandeerd kunnen blijven”, legt Ludovic Freyburger uit.

Een opsomming van honden- en kattenvaccinaties die al dan niet dringend zijn op dit moment vind je hier.