Maand van de Parasiet 2021 start vandaag

Vandaag gaat voor de vijfde keer de jaarlijkse voorlichtingscampagne “Maand van de Parasiet” van start. Tijdens de maand april wordt er extra aandacht besteed aan gezondheidsaspecten die van cruciaal belang zijn bij de bestrijding en preventie van parasieten, voor zowel dier als eigenaar. Initiator van de Maand van de Parasiet is ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites): een samenwerking tussen dierenarts-parasitologen in Europa.

Honden- en katteneigenaren informeren over parasietenbestrijding 

Er heerst nog steeds veel onbekendheid bij huisdiereigenaren over het belang en de mogelijkheden van parasietenbestrijding. Zowel praktische als wetenschappelijke en onafhankelijke voorlichting over dit onderwerp blijft belangrijk. In 2021 doen er bijna 500 dierenartsenpraktijken in Nederland en België mee aan deze jaarlijkse voorlichtingscampagne van ESCCAP. Zeker ook nuttig voor alle nieuwe huisdiereigenaren die voor het eerst te maken krijgen met de preventieve gezondheid van hun nieuwe huisgenoot. 

Parasietenbestrijding in de praktijk 

Op de website www.esccap.eu is een ‘praktijkenzoeker’ gemaakt. Praktijken die conform de ESCCAP richtlijnen werken staan hier vermeld. Diereneigenaren kunnen via deze weg beter inzicht krijgen welke dierenartsenpraktijk serieus werk maakt van parasietenbestrijding. Ook via de gratis te downloaden HuisdierenApp zijn alle deelnemende praktijken herkenbaar en kunnen herinneringen voor het gebruik van anti-vlooien en tekenmiddelen worden ingesteld. Dit bevordert de juiste manier van toedienen. 

ESCCAP Benelux is een onafhankelijke, non-profit organisatie die richtlijnen en voorlichting ontwikkelt voor de behandeling en preventie van parasieten bij gezelschapsdieren. Op de site en Facebookpagina is extra informatie te vinden over de Maand van de Parasiet, voor zowel professionals als diereigenaren.