Onderzoek: Veehouders onderschatten weerstandsproblemen rond afkalven

Veehouders onderschatten de weerstandsproblemen in de transitiefase. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 300 Nederlandse melkveehouders dat Elanco afgelopen maand uit liet voeren door Prosu marktonderzoek. Veel veehouders zijn zich niet bewust van het effect van de transitie op de weerstand, onderschatten de duur van de transitie en de financiële gevolgen.


Zorgwekkend
Uit het onderzoek blijkt dat 42% van de veehouders zich niet bewust is van het feit dat nagenoeg alle koeien rond afkalven een dip in hun natuurlijke weerstand ondergaan. Ook blijkt uit het onderzoek dat lang  niet alle veehouders  de relatie zien tussen verminderde weerstand tijdens de transitiefase en een aantal veel voorkomende aandoeningen. Tom Vanholder, dierenarts bij Elanco Animal Health, noemt dit zorgwekkend. “Bekende transitieziektes als mastitis, baarmoederontsteking en het ophouden van de nageboorte worden veroorzaakt door een weerstandsdip tijdens de transitiefase’’. Het onderzoek laat zien dat slechts 51 procent van de deelnemers dat verband ziet voor het ophouden van de nageboorte, 73% voor baarmoederontsteking en 81 procent ziet dat verband bij mastitis.

Kosten transitieziektes en duur transitie onderschat

Uit het onderzoek blijkt verder dat 50% van de veehouders de kosten van transitieziektes op minder dan 100 euro per koe schat. In werkelijkheid liggen de kosten voor het behandelen van transitieziekten echter bijna twee keer zo hoog, op 189 euro per koe. Ook vanuit kostenperspectief is het dus belangrijk transitieziektes aan te pakken.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de duur van de transitiefase wordt onderschat. Zo meent maar liefst 33% van de veehouders dat de transitiefase loopt van 3 weken voor tot 3 weken na afkalven. Dat is veel te krap, stelt Vanholder. “Wij houden een periode aan van 60 dagen voor tot 30 dagen na afkalven. Veel hangt af van goed management tijdens deze transitieperiode waarin de koe het meest kwetsbaar is. We spreken daarom van The Vital 90 Days”, of de cruciale 90 dagen.

Koeien met meer weerstand hebben minder transitieproblemen


Van 27 t/m 29 oktober neemt Elanco deel aan de RMV in Hardenberg. Daar willen Vanholder en zijn collega’s voorlichting geven over de relatie tussen de weerstandsdip en transitieziektes als mastitis, baarmoederontsteking en het ophouden van de nageboorte. “Tijdens de beurs kunnen melkveehouders bij stand 513 hun kennis over weerstand tijdens de transitiefase testen en geven wij tips om de weerstand van melkkoeien tijdens de transitiefase te ondersteunen. Zo kunnen we samen  het aantal koeien met transitieproblemen flink naar beneden brengen”, aldus Vanholder.