Oproep: Enquête bij Vlaamse dierenartsen omtrent hartritmestoornissen bij de hond

Aan de Faculteit Diergeneeskunde loopt momenteel een onderzoek naar de diagnose en behandeling van hartritmestoornissen bij de hond.

Hartritmestoornissen komen regelmatig voor bij de hond en zijn een belangrijke oorzaak van hartfalen en plots overlijden. Vaak veroorzaken deze aandoeningen in de initiële fase slechts vage, niet specifieke klachten (bijvoorbeeld inspanningsintolerantie, braken, diarree, soms syncope, tekenen van stress of angst,…). Hierdoor wordt het probleem door de eigenaar of dierenarts vaak pas herkend in een laat stadium, samenvallend met het ontwikkelen van hartfalen. Verder is ook de behandeling van hartritmestoornissen niet eenvoudig, zijn er beperkte medicamenteuze opties en is er gelimiteerde toegang tot interventionele (en curatieve) behandelingsmethoden in de praktijk.

Via deze enquête trachten we te achterhalen hoe frequent dierenartsen in de praktijk geconfronteerd worden met hartritmestoornissen bij de hond en hoe ze op dit moment de diagnose en behandeling aanpakken. Deze informatie helpt ons in de zoektocht naar een betere diagnostische en therapeutische aanpak van deze patiënten. Net daarom is uw deelname zo belangrijk.


De enquête neemt ongeveer 10 minuten van uw tijd in beslag. De verwerking ervan gebeurt binnen het kader van mijn doctoraatsonderzoek aan de faculteit diergeneeskunde, Universiteit Gent.

Wenst u graag deel te nemen aan deze enquête, dan kan dat VOOR 23 FEBRUARI 2021 via deze link.


Voor verdere vragen kan u steeds mailen naar arnaut.hellemans@ugent.be

 

Alvast erg bedankt voor uw zeer geapprecieerde deelname.


Arnaut Hellemans