Verbod op het verhandelen en kweken van fold katten

Vanaf 1 oktober 2021 is het in Vlaanderen verboden om fold katten zoals Scottish fold te kweken of te verhandelen. Dat laat de dienst Dierenwelzijn van het Vlaams Departement Omgeving weten. 

De fold kat ziet er met zijn gevouwen oortjes erg aandoenlijk uit, maar dit uiterlijk komt eigenlijk door een erfelijke aandoening. Fold katten hebben namelijk een groeistoornis in het kraakbeen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de oren, maar leidt ook tot gewrichtsontstekingen, misvormde poten en kreupelheid.

Fold katten of vouwoorkatten worden gekenmerkt door de naar voor gevouwen oortjes. De bekendste rassen zijn de Scottish fold en Highland fold. In 2020 werden nog 29 Highland fold en 714 Scottisch fold katten voor het eerst geregistreerd. Vanaf 1 oktober 2021 is het verhandelen en kweken van deze rassen verboden in Vlaanderen.  

Chronische ontsteking

De kenmerkende, gevouwen oren zijn het gevolg van osteochondrodysplasie, een afwijking in het kraakbeen die veroorzaakt wordt door een genmutatie.

Het kraakbeen elders in het lichaam, zoals in de gewrichten, is ook misvormd. De voor- en achterpoten kunnen krom gaan staan en verdikken, de staartwervels verdikken en de gewrichten ontwikkelen zich abnormaal.

Voor de dieren is dit zeer pijnlijk, met symptomen die lijken op artritis. In ernstige gevallen worden de katten kreupel. De enige manier om deze aandoening (die niet te behandelen is) te vermijden, is een verbod op kweken van deze katten, die drager zijn van het gen. Met dit verbod wordt het advies van de Raad voor Dierenwelzijn uit 2018 omgezet in regelgeving.

Overgangsperiode

Het verbod gaat pas in vanaf 1 oktober zodat kittens die de minimumleeftijd van 12 weken nog niet hebben of die binnenkort verwacht worden, nog kunnen verhandeld worden.

Meer info

https://www.vlaanderen.be/verbod-op-de-kweek-en-het-verhandelen-van-fold-katten