10 tips voor een geslaagde professionele communicatie via de sociale media

Nu we op alle mogelijke manieren online zijn, is communiceren via de sociale netwerken (Facebook, LinkedIn, enz.) kinderspel geworden. Maar om dit op een efficiënte en professionele manier te doen, zijn er toch een aantal regels waaraan je moet voldoen.

 

 

1. Neem de tijd, ga strategisch tewerk en meet het resultaat van je inspanningen

Op professionele manier communiceren via de sociale netwerken neemt tijd in beslag. Kies daarom een beperkt aantal sociale media in functie van je doelgroep en neem de tijd om een communicatiestrategie te ontwikkelen (de toonaard waarop je communiceert, interessante onderwerpen voor je doelgroep, regelmatig nieuwe inhoud publiceren, frequentie, enz.).
Een gepaste communicatie heeft een positief effect op je activiteiten op het vlak van verkeer met je volgers en naar je website of blog als je die hebt. Gebeurt er echter niets, verander dan het geweer van schouder. Spendeer tijd om te leren begrijpen waarom iets niet werkt en voer de nodige verbeteringen uit. Heb je onvoldoende tijd of inspiratie, laat dit dan door een derde persoon of zelfs door een gespecialiseerde firma uitvoeren.

2. Bied kwalitatieve inhoud aan

Publiceer informatie die interessant kan zijn voor je doelpubliek. Kies de juiste toon, verzorg de spelling, gebruik beelden en kwalitatieve video’s en stimuleer interactiviteit. Je moet niet steeds het wiel opnieuw proberen uitvinden, er bestaan voldoende kwalitatieve artikels op het internet waarvan je de link kan publiceren met een bijhorende uitleg of commentaar. En wanneer je zelf een website of een blog hebt, vergeet dan niet om hiervoor promotie te voeren op je sociale media en regelmatig nieuwe inhoud toe te voegen. Hou daarbij dezelfde kwaliteitscriteria aan!

3. Positioneer jezelf als specialist in je vakgebied

Vergeet niet dat je als professional communiceert. Let erop dat je publicaties interessant en zelfs educatief zijn en altijd verband houden met je activiteit. Positioneer jezelf als specialist, geef raad en duidelijke en precieze tips in een taal die begrijpelijk is voor je publiek.

4. Publiceer niet te pas en te onpas. Als je niets te zeggen hebt, zeg dan niets

Publiceer enkel artikels die de moeite waard zijn en die met je activiteiten te maken hebben. Heb je geen inspiratie? Wacht dan even om iets te publiceren in plaats van overhaast tewerk te gaan. Je inspiratie komt wel terug. En als dit niet zo is, doe dan een beroep op een derde persoon of een gespecialiseerde firma.

5. Kwaliteit gaat boven kwantiteit

Kies voor een directe en begrijpelijke stijl. Verkies daarbij kwaliteit boven kwantiteit. Al te lange teksten publiceren is niet zinvol. Ga voor helderheid en beknoptheid.

6. Varieer met je onderwerpen en volg de actualiteit

Publiceer gevarieerde onderwerpen, niet alleen om je doelpubliek geïnteresseerd te houden, maar ook om het te ontwikkelen. Als je followers je onderwerpen interessant vinden, zullen ze die ook delen. Volg de actualiteit rond je beroepsactiviteiten om je communicatie met “verse” en “warme” onderwerpen te voeden.

7. Pas op voor spam, arrogantie en voor agressieve publiciteit

Niets belet je om over je kennis te communiceren. Maar om geloofwaardig te zijn moet je dergelijke info op een serieuze toon brengen zonder arrogant te zijn. Reclame voor jezelf en zelfbehagen zullen je publiek eerder afschrikken wanneer je vaak zo’n berichten publiceert.

8. Blijf jezelf

Kies voor een communicatiestijl die bij je past. Probeer niets te forceren. Heb je talent voor humor, gebruik het dan zeker, maar altijd met mate en op een adequate manier.

9. Stimuleer interactie en pas het principe toe van wisselwerking

De sociale media zijn per definitie interactief. Stimuleer je doelpubliek om te reageren, om commentaar te geven en om je inhoud te delen. Doe hetzelfde met de inhoud van je followers, op voorwaarde dat de kwaliteit ervan voldoende is. Je visibiliteit zal erdoor verhogen.

10. Blijf op koers en let op voor egotripperij

Je reputatie en je aantal followers neemt toe? Prima, maar zorg dat je op koers blijft, en let op voor egotripperij. Zorg dat je altijd hetzelfde kwaliteitsniveau blijft halen bij je communicatie. Zorg ervoor dat je nieuwe followers krijgt, dat ze terugkomen en je inhoud waarderen, er commentaar op geven en delen.