33% van de katteneigenaren die allergisch zijn, knuffelt eigen kat minder

Gevoeligheid voor kattenallergenen heeft veel gevolgen voor het leven van katteneigenaren. 33 procent van de katteneigenaren die allergisch zijn, geeft aan hun eigen kat hierdoor zelfs minder te knuffelen. Dit blijkt uit onderzoek naar gevoeligheid voor allergenen van de kat dat Purina onder 1200 Nederlanders heeft uitgevoerd, aanvullend op internationaal onderzoek. 

Uit het Nederlandse onderzoek blijkt dat 14 procent van de katteneigenaren allergisch is voor katten en 22 procent van de katteneigenaren iemand in de nabije omgeving heeft die allergisch is voor katten. Van alle respondenten is 19 procent allergisch voor katten. Na meer dan 10 jaar onderzoek introduceert Purina nu kattenvoer dat allergenen van de kat op kattenhaar en -huidschilfers vanaf de derde week van het voeren met gemiddeld 47 procent vermindert

Maatregelen tegen allergie vaak onvoldoende effectief

De meest voorkomende en alom bekende klachten van de allergie zijn niesaanvallen, tranende ogen en moeite met ademhalen. Om dit te verminderen ventileert 30 procent van de mensen met gevoeligheid voor kattenallergenen het huis, knuffelt 28 procent minder met een kat, maakt 24 procent vaker schoon en stofzuigt 21 procent minstens elke dag. Mensen met een kat in de nabije omgeving gebruiken ook vaak allergiesprays.

De meerderheid van de respondenten (44 procent) denkt dat de klachten door huidschilfers of kattenharen worden veroorzaakt. De oorzaak van de allergische klachten bestaat echter uit de allergenen van de kat óp de huidschilfers en kattenharen; hier was maar 3 procent van de respondenten van op de hoogte. Bovenstaande maatregelen pakken het probleem dus niet aan bij de bron, maar verminderen enkel deels de verspreiding van de allergenen.

Het probleem bij de bron aanpakken

Om de klachten van gevoeligheid voor kattenallergenen te elimineren moeten de allergenen zelf dus worden aangepakt. Purina Pro Plan LiveClear heeft de kracht om allergenen op kattenhaar en -huidschilfers vanaf de derde week van het voeren met gemiddeld 47 procent te verlagen. Het is het enige product op de Europese markt dat kattenallergenen significant reduceert. Naast een zes maanden durend veiligheidsonderzoek hebben ook katteneigenaren met een gevoeligheid voor de allergenen van de kat het product bij hun kat getest. 

Neutraliserend eiwit

Fel d 1 is het belangrijkste kattenallergeen waarvoor men gevoelig kan zijn. Het is een eiwit dat voornamelijk in de speekselklieren van katten wordt geproduceerd en bij het wassen door de kat op zijn haren en huidschilfers terechtkomt. Alle katten, ongeacht ras, leeftijd, haarlengte, haarkleur, geslacht of lichaamsgewicht, produceren dit allergeen, zelfs haarloze katten. Het hoofdingrediënt van Pro Plan LiveClear bindt zich aan de Fel d 1 en neutraliseert veilig het actieve allergeen in de bek van de kat.

De afname van gemiddeld 47 procent aan actieve allergenen neutraliseert het allergeen genoeg om het niveau van actief Fel d 1 bij de kat tot lage of gemiddelde niveaus te reduceren. Complete eliminatie is dus niet nodig om klachten van de gevoeligheid voor kattenallergenen te verminderen.

Antal van Hout, Business Executive Officer van Nestlé’s petfood business Purina: “Wetenschappers weten op dit moment niet precies wat de functie is van Fel d 1. Daarom vinden wij het belangrijk een aanpak van allergeenmanagement te ontwikkelen die geen invloed heeft op de rest van het lichaam van de kat.”

Purina Pro Plan LiveClear is beschikbaar in vier voedingen die in alle levensstadia van de kat voorzien: Kitten in kalkoensmaak, Volwassen in kalkoen- of zalmsmaak en Senior in kalkoensmaak. De consumentenadviesprijs is €22,99. De voeding is vanaf nu te koop bij dierenspeciaalzaken en online.