5 tips om honden optimaal van hun winterwandeling te doen genieten

Wonen je cliënten met honden in een besneeuwd gebied of gaan ze deze winter met hun viervoeter op skivakantie? Wij geven 5 tips om met hen te delen opdat hun hond optimaal geniet van de winterwandelingen. 

Winterse weersomstandigheden kunnen de hondenwandelingen net iets complexer maken, zeker wanneer ijs, sneeuw of ijzige wind van de partij zijn. De dagelijkse wandelingen daarom annuleren, kan een negatieve impact op het gedrag van je hond hebben. Om zijn energie kwijt te kunnen, heeft de hond namelijk behoefte aan een dagelijkse dosis beweging. 

Ook in de winter, zelfs wanneer het heel koud is, is het dus aangeraden om de wandelgewoonten aan te houden, ook al kort men bij zeer zware weersomstandigheden de wandeling best in.

Hieronder geven we 5 handige tips om hond én baasje optimaal van hun winterwandelingen te doen genieten. 

1. Een warm aangekleed baasje

Allereerst moet de eigenaar ervoor zorgen dat hij zelf goed is ingepakt: door verschillende lagen kleren te combineren, zijn hoofd te bedekken, handschoenen te dragen en voor schoenen te kiezen die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. Opgelet met gladde wegen! 

2. Een goed beschermde en (indien nodig) ingepakte hond

Hoewel het merendeel van de honden korte wandelingen in de kou verdraagt, kunnen sommigen wel hulp gebruiken om warm te blijven. In dat geval volstaat een jasje, vooral voor puppy’s, oudere honden, kleine rassen en naakthonden of rassen met een korte vacht. Deze jas moet aan de kou zijn aangepast en beschermen tegen vochtigheid.

3. Warme voeten: zowel voor de eigenaar als de hond

De schoenen van de eigenaar moeten aangepast zijn aan het winterse weer, wat ook geldt voor de hond.

De poten van de hond kunnen worden beschermd door slofjes. De chemische producten (bijvoorbeeld zout) die gebruikt worden om ijs van de grond te verwijderen, zijn giftig voor honden en schadelijk voor hun voetkussentjes. De slofjes moeten een goede grip hebben op de ondergrond en goed vast blijven zitten aan de poten, bijvoorbeeld door “velcro” strips. 

Natuurlijk accepteert niet elke hond even gemakkelijk schoentjes aan zijn poot. De eigenaar kan hem dan helpen door de slof te associëren met iets lekkers of door de hond direct af te leiden nadat hij de schoentjes heeft aan gedaan.

4. Goed onderhouden voetkussentjes

Als de hond de slofjes niet verdraagt, moeten de voetkussentjes beschermd worden door speciaal daarvoor ontworpen gel of door vaseline. Na de wandeling, en na verhinderd te hebben dat de hond aan zijn poten kan likken, is het onmisbaar om de poten en voetkussentjes met een doekje schoon te maken om eventuele ijs- en zoutresten te verwijderen. Het helpt ook om de vacht tussen de kussentjes te knippen om een opeenstapeling van sneeuw en ijs te voorkomen. 

5. Kies een efficiënte leiband

Honden die aan hun leiband trekken: het kan voor problemen zorgen. En al zeker als de bodem glad is. De keuze van de riem is dus van groot belang. Een harnas laat toe om het trekken van de hond tot een minimum te beperken. De riem moet natuurlijk wel stevig zijn en, bij voorkeur, niet uittrekbaar voor een betere controle. Een andere mogelijkheid is om een joggingsriem te gebruiken die rond de taille van de eigenaar gedragen wordt en die men bevestigt aan de halsband van de hond. Wanneer de eigenaar valt, zijn de handen vrij en hangt de leiband nog steeds vast, waardoor de hond niet kan wegvluchten. 

 

Bron: aangepast van vetSTREET

Foto: Pixabay - Mimimi9977