Acceptatie van obesitas bij katten als risicofactor

Een studie uit Australië onthult de nauwe relatie tussen obesitas bij katten en de manier waarop eigenaars de ziekte waarnemen. 

Overgewicht en obesitas zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van verschillende aandoeningen. Op dezelfde wijze veroorzaken ze een aanzienlijke afname van de kwaliteit van leven en de levensverwachting van de kat. Deze nieuwe studie, uitgevoerd door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Sydney (Australië), heeft als doel het verband te vinden tussen de houding van eigenaren en de aanwezigheid van de ziekte. 

Om het onderzoek uit te voeren, werd een enquête gehouden met vragen over de houding van eigenaren ten opzichte van hun huisdieren, over de perceptie van de lichaamsconditie en het werkelijke gewicht van de kat, alsook over de kennis van nadelige effecten van obesitas.

In totaal zijn 1390 geldige vragenlijsten verzameld, waaruit verschillende gegevens zijn gehaald. Als het bijvoorbeeld gaat om de perceptie van zwaarlijvigheid, keurde meer dan de helft van de ondervraagden de ziekte af, terwijl een klein percentage obesitas bij hun katten goedkeurde.

Uit de studie bleek dat katten waarvan de eigenaren obesitas afkeurden, veel meer kans hadden op overgewicht dan katten waarvan de eigenaren deze lichaamsconditie afkeurden. 

De implicatie tussen bedelen om voedsel en het ontstaan van obesitas is ook voor het eerst onthuld. "Dit bedelgedrag van katten om voedsel is zo overtuigend dat de eigenaren als een te overwegen factor worden beschouwd", vertellen de onderzoekers.

Andere risicofactoren betrokken bij de ontwikkeling van deze eetstoornis waren de gemiddelde leeftijd van de katten, het feit dat ze van een gemengd ras waren, veel tijd binnenshuis doorbrachten of droogvoer zonder kwantificering kregen.

Gezien deze resultaten en gezien de nauwe relatie tussen de goedkeuring van zwaarlijvigheid door de eigenaar en de verschijning van de ziekte bij katten, wordt de noodzaak om de mentaliteit van de eigenaar als een extra risicofactor te beschouwen, relevant.