Adoptie van dieren in de kijker dankzij deze campagne

Vandaag, op Werelddierendag, lanceert Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn, samen met Leefmilieu Brussel, een campagne om dierenadoptie te stimuleren.

Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk Brusselaars aan te sporen om een dier te adopteren uit een asiel. Wij waren ter plaats in het kattenasiel Le Fanal des Animaux in Schaarbeek, waar de campagne “Vind het adoptiedier dat perfect bij je past” werd voorgesteld. 

De campagne ging van start tussen de katten, ondertussen meer dan 97, die elk op zoek zijn naar een warme thuis. In deze relevante entourage werd duidelijk hoe overbevolkt dierenasielen zijn. Voornamelijk tijdens de zomer kennen Brusselse dierenasielen een piek in hun opvangcijfers: mensen dumpen hun dier voordat ze op vakantie vertrekken en pasgeboren kittens worden ‘overal en nergens’ gedumpt. Ongeveer de helft wordt vandaag de dag geadopteerd, wat al een groei inhoudt, maar wegens overvolle asielen worden nog dagelijks 4 dieren geëuthanaseerd. Dit kan en moet beter, een van de redenen waarom sterilisatie sinds dit jaar verplicht is. 

De Brusselse staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets geeft de adoptie van dieren een duwtje in de rug door middel van een sensibiliseringscampagne: “We willen mensen stimuleren om een dier uit het asiel te adopteren dat bij hen past. Wie adopteert, geeft een thuis aan een dier dat daar nood aan heeft. Het aanbod in onze asielen is zo groot en gevarieerd dat toekomstige baasjes zeker een match vinden op maat van hun gezins- en huisvestingssituatie.”

Terwijl we omringd werden door schattige kattenkopjes op zoek naar een warme thuis, kwam hond Isis aan het woord, althans, zij bezette de plaats op een kussen op het podium en een mensenstem vertolkte haar verhaal: geadopteerd vanuit Egypte, waar ze voor hondengevechten gebruikt werd en haar staart werd verwijderd, vond Sphynx Isis een thuis bij Murielle Dekinder, de directrice van Le Fanal des Animaux. Zowel economische voordelen (een asieldier is medisch reeds in orde), als affectieve voordelen (de dankbaarheid van een asieldier) kwamen aan het licht in Isis' verhaal.

Op de poster van de campagne prijkt een kat die op een soort 'dieren-Tinder' op zoek is naar haar match. Het ultieme doel van de campagne is dan ook dat meer en meer mensen naar een asiel trekken voor een hond, kat, paard, vogel, konijn of cavia. De vaste medewerkster van het asiel in Schaarbeek, die het karakter van de meer dan 97 katten kent, begeleidt mensen dan ook graag in hun zoektocht naar de gepaste kat. 

In Le Fanal des Animaux is euthanasie geen optie en katten mogen er levenslang vertoeven, vertelt secretaris van genoemd kattenasiel Eliane Van Der Beeken. Toch hopen ook zij op een warme adoptie voor elk van hun dieren. Tevens is elke kat er op het moment van adoptie gesteriliseerd, ingeënt en gechipt door een dierenarts. De adoptie van een kater kost € 145, inclusief consultaties bij de dierenarts, voor een kattin betaalt men € 175. Andere kosten, zoals voeding en verzorging, worden in Le Fanal des Animaux niet doorgerekend bij een adoptie.

Voor de website van Le Fanal des Animaux, klik hier. Om hen op Instagram te vinden, klik hier