Belang van goede hygiëne bij het voeren van rauw vlees

Eigenaren die hun dieren rauwe vleesvoeding geven moeten hygiënerichtlijnen goed naleven om infectierisico’s te voorkomen. Dat blijkt uit een bericht van ESCCAP Benelux. 

Op zoek naar een meer natuurlijke voeding voor hond en kat gaan eigenaren soms over naar het voederen van rauw vlees. Hierbij kan er een onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten rauwvleesvoeding: enerzijds zelf samengestelde voeding, anderzijds commercieel verkrijgbare. BARF staat voor Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food en bestaat uit rauw vlees, organen en botten. Ook kunnen er eieren, fruit, groenten, olie, noten, zaden en voedingssupplementen zijn toegevoegd.

Overdracht van infecties 

Uit het verslag van ESSCAP Benelux blijkt dat huisdieren die rauw vlees eten vaker zoönotische bacteriën uitscheiden in de ontlasting en dat er bij direct contact overdracht op de mens mogelijk is. “Infectie kan ook plaatsvinden via kruisbesmetting van voedsel voor de mens via materialen in de keuken. Daarnaast worden er in rauw vlees ook antibioticaresistente bacteriën aangetroffen die voor het dier of de eigenaar een gezondheidsrisico kunnen vormen. Honden die organen eten met hydatide cysten gaan E. granulosus lintwormeitjes in de ontlasting uitscheiden. Deze zijn direct infectieus voor onder andere de mens en veroorzaken schadelijke cysten in verschillende organen. Katten die de eerste keer T. gondii cysten opnemen via niet-ingevroren besmet vlees, kunnen oöcysten uitscheiden die een risico vormen voor de volksgezondheid, vooral voor ongeboren baby’s van niet eerder besmette zwangere vrouwen,” aldus ESSCAP Benelux. 

Advies

Het is belangrijk de bewustwording te bevorderen over de potentiële gezondheidsrisico’s voor het dier dat rauw vlees krijgt en de mens die met deze voeding of met het dier in contact komt. Een goede persoonlijke hygiëne en het juist omgaan met rauwe vleesproducten is dus vereist. Volgens ESSCAP Benelux is het beste advies om infecties te voorkomen echter om dieren geen rauw vlees te voeren. Als men dit toch wil voeren, dan is fabrieksmatig, ingevroren voeding volgens de organisatie een alternatief om de kans op overdracht van parasieten te minimaliseren.

 

Bron: ESSCAP