Bescherming van je gegevens: 10 tips om je te wapenen tegen phishing

Informaticapiraten en –oplichters allerhande zijn erg vindingrijk als het gaat over het stelen van gegevens om hun lucratieve business uit te bouwen.

Hun geliefkoosde prooien: je persoonlijke gegevens en je bankgegevens. 

Een permanente waakzaamheid dringt zich op, ook al bestaan er geen miraculeuze oplossingen tegen deze cyberaanvallen.

 

Geen enkel doelwit kan de cybercriminelen tegenhouden. Zowel bedrijven als particulieren zijn het slachtoffer en de gevolgen kunnen dramatisch zijn: verlies van gegevens, toe-eigening van de identiteit, frauduleuze aankopen, verduistering van fondsen, enz.

Je kan op verschillende manieren in de val worden gelokt; via telefoon, een publiek of slecht beveiligd WIFI-netwerk, een valse website, een e-mail met een link erin, of zelfs via de sociale media. De gulden regel is om persoonlijke of bankgegevens niet zomaar mee te delen aan welke persoon of organisatie dan ook, wanneer je niet zeker bent dat die betrouwbaar is.

Wat kan je doen om de risico’s te beperken?

  1. Wanneer je een mail krijgt van een ongekende afzender, controleer dan zijn e-mailadres alsook de inhoud van het bericht, zowel op het gebied van spelling als van zinsbouw. Wees alert voor elke spelling- of taalfout.
  2. Klik bij de minste twijfel niet op links die in de e-mail zijn vervat.
  3. Vertrouw de bijlagen die je per mail krijgt niet zomaar, zelfs van gekende afzenders. De gegevens kunnen beschadigd zijn.
  4. Geef enkel je gebruikersnaam en paswoord door wanneer je zeker bent dat de verbinding perfect beveiligd is. Webadressen die beginnen met “https” zijn beveiligd. Wanneer de “s” ontbreekt, wees dan op je goede.
  5. Vergeet niet dat de gegevens van je vrienden en kennissen ook gehackt kunnen zijn en dat het bericht van een gekende afzender niet noodzakelijk synoniem staat voor absolute veiligheid.
  6. Idem voor e-mails van officiële instellingen zoals banken, overheidsinstellingen, e-commerce websites of andere gekende bedrijven. Het is erg eenvoudig voor piraten om een valse pagina aan te maken die erop gelijkt en de documenten van deze instellingen te misbruiken. Nogmaals, let op de spelling en de zinsbouw.
  7. Hetzelfde geldt voor frauduleuze websites, die soms als twee druppels water gelijken op de originele. Controleer aandachtig de links naar andere pagina’s. Niet allleen de spelling en de zinsbouw, maar ook de URL (internetadres) van de pagina waarnaar de links leiden.
  8. Wanneer je fraude ontdekt, waarschuw dan de instelling die er het slachtoffer van is geworden. Wanneer je de fraude vaststelt via de sociale media, verwittig dan de beheerders ervan. Meld dit ook aan het CERT (Federal Cyber Emergency Team - https://cert.be).
  9. Vermijd om online in te loggen bij banken via publieke WIFI-netwerken (bijvoorbeeld in cafés, restaurants, op straat, …). Deze zijn niet alleen niet beveiligd maar kunnen ook gecreëerd zijn door cybercriminelen.
  10. Installeer een erkende beveiligingssoftware en volg de aanbevelingen van de leverancier nauwgezet.