Bijna 1 op de 3 katten vertoont iatrogeen bijgeruis tijdens consultatie
Bijna 1 op de 3 katten kan iatrogeen bijgeruis vertonen tijdens consultatie.
De auteurs van een studie suggereren dat, wanneer er licht geruis aanwezig is aan de rechterzijde van de kat, iatrogeen bijgeruis als differentiaaldiagnose dient te worden opgenomen.
Hartziekte is een veelvoorkomend probleem bij huisdieren en kan door veel verschillende factoren en andere problemen worden veroorzaakt. Deze ziekten tasten vooral het hart en de bloedsomloop van het dier aan, maar ook andere organen en lichaamsdelen kunnen beschadigd raken.
Een van deze problemen is een hartgeruis, dat kan worden gedefinieerd als een extra fluitje in het hartritme dat meestal verband houdt met een storing in de hartkleppen. Om de prevalentie van iatrogeen hartgeruis te bepalen in een populatie van ogenschijnlijk gezonde katten en om factoren te onderzoeken die zouden kunnen bijdragen aan de ontdekking van dit iatrogene geruis, werd een onderzoek uitgevoerd.
Katten die zich presenteerden voor routineonderzoeken – en die op het eerste zicht gezond waren – werden prospectief in het onderzoek opgenomen. Na een lichamelijk onderzoek om vast te stellen dat er geen afwijkingen waren, ondergingen ze een hartonderzoek voor en tijdens een provocatiemanoeuvre, onafhankelijk van elkaar uitgevoerd door twee artsen. Deze handeling werd uitgevoerd aan de rechterkant van de borstwand door lichte druk uit te oefenen met een stethoscoop om te bepalen of een geruis hoorbaar werd, beoordeeld op een beschrijvende schaal van mild tot matig. De hartslag van de kat werd geregistreerd voor en tijdens dit provocatiemanoeuvre, samen met zijn leeftijd, geslacht, fysieke conditie en lichaamsgewicht.
In totaal werden 106 katten prospectief geïncludeerd. De gemiddelde prevalentie van iatrogeen bijgeruis was 28,2%. De onderzoekers zagen een significant verband tussen leeftijd en lichaamsconditiescore, waarbij iatrogeen bijgeruis vaker voorkomt bij katten met een hogere leeftijd en afnemende lichaamsconditiescore. Er was geen verband tussen de hartslagfrequentie en de aanwezigheid van een iatrogeen bijgeruis.
De studie geeft aan dat "iatrogeen bijgeruis een veel voorkomende bevinding is bij katten en steeds vaker wordt gezien bij oudere, magere katten. Daarom moet iatrogeen bijgeruis als een differentiaaldiagnose worden beschouwd wanneer er bij een kat een zacht systolisch geruis hoorbaar is aan de rechterkant bij zachte druk op de borstwand tijdens auscultatie”.