Boehringer AH bundelt haar krachten met partners over heel de wereld om hondsdolheid uit te roeien

Vorige week vierden we de Internationale Dag tegen Hondsdolheid. Boehringer Ingelheim, de wereldleider op het vlak van veterinaire vaccins tegen hondsdolheid, bundelt haar krachten wereldwijd met dierenartsen, huisdiereigenaars, NGO's en overheidsinstanties. Het bedrijf wil bekendheid geven aan het belang van maatregelen voor de preventie van hondsdolheid en de aandacht vestigen op de ernstige bedreiging die hondsdolheid vormt voor dieren en mensen in grote delen van de wereld.

In meer dan 150 landen en regio's1, vooral in Azië en Afrika, is hondsdolheid nog steeds endemisch. Wereldwijd sterven elke dag zo'n 160 mensen aan hondsdolheid en 40% daarvan zijn kinderen1. Mits een goede vaccinatiestrategie en investeringen is hondsdolheid echter een goed te voorkomen ziekte1 die echter bijna altijd fataal afloopt van zodra de symptomen van de infectie opduiken. Niet-gevaccineerde honden vormen de belangrijkste bron van infectie met het rabiësvirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden menselijke sterfgevallen door hondsdolheid kunnen worden geëlimineerd door wereldwijd minstens 70% van de hondenpopulatie te vaccineren.1

De Internationale Dag tegen Hondsdolheid (World Rabies Day) werd voor het eerst georganiseerd op 28 september 2007. Deze datum herdenkt het overlijden van Louis Pasteur die het eerste vaccin tegen hondsdolheid ontwikkelde en de grondslag legde voor rabiëspreventie.

Professor Louis Nel, CEO van de Global Alliance for Rabies Control (GARC) die de Internationale Dag tegen Hondsdolheid coördineert, zei, “Dieren vaccineren redt levens. Hondsdolheid wereldwijd uitroeien is mogelijk. Het thema van dit jaar, 'Rabies: Zero by 30', weerspiegelt het engagement van alle internationale agentschappen (WGO, OIE, FAO) om samen met het GARC en haar partners, de doelstelling van zero menselijke overlijdens door via honden overgebrachte rabiës te bereiken tegen 2030.
Boehringer Ingelheid heeft zich ertoe verbonden een bijdrage te leveren aan de mondiale inspanningen voor het uitroeien van hondsdolheid. Het maakt hierbij gebruik van een holistische aanpak die voorlichting van het publiek combineert met de vaccinatie van huisdieren, wilde dieren en vee om deze dodelijke ziekte te voorkomen en zo levens te redden.


Referenties
1. World Health Organization, 2017. Rabies Home. (http://www.who.int/rabies/en/)

Meer informatie over Boehringer Ingelheim is te vinden op www.boehringer-ingelheim.com of in ons jaarverslag: http://annualreport.boehringer-ingelheim.com.

Over rabiës
Jaarlijks sterven zo'n 59.000 mensen door hondsdolheid. Meer dan 99% van al deze sterfgevallen vindt plaats in Afrika en Azië en wordt veroorzaakt door een beet van een geïnfecteerde hond. Bij zo'n 60% van alle gevallen van hondenbeten en sterfte door hondsdolheid zijn kinderen jonger dan 15 jaar betrokken.
Maar ook honden zijn belangrijke slachtoffers van de ziekte. Miljoenen honden worden elk jaar gedood bij de massale ruiming van dieren in ondoordachte pogingen om de ziekte een halt toe te roepen.
Hondsdolheid is 99,9% dodelijk, maar ook 100% voorkombaar. Het vaccineren van honden om de ziekte te elimineren beschermt hen en voorkomt overdracht op mensen. Maar ondanks het bestaan van doeltreffende, relatief goedkope oplossingen om rabiës onder controle te brengen, sterven mensen en dieren nog steeds.

Over de Internationale Dag tegen Hondsdolheid
De Internationale Dag tegen Hondsdolheid vindt elk jaar plaats op 28 september. De campagne werd in 2007 gelanceerd door het GARC met als doel wereldwijde samenwerking voor de preventie van hondsdolheid mogelijk te maken. Sindsdien worden elk jaar steeds meer lokale, regionale en nationale evenementen georganiseerd en bijgewoond door honderdduizenden mensen op of rond 28 september - en ook op andere ogenblikken in het jaar. Kom meer te weten op http://rabiesalliance.org/worldrabies-day/

Over Global Alliance for Rabies Control
De Global Alliance for Rabies Control (GARC) is een leidinggevende non-profit organisatie die zich tot doel heeft gesteld overlijdens door via hondachtigen veroorzaakte rabiës de wereld uit te helpen tegen 2030. De organisatie wil haar doel bereiken door samen te werken met overheden, deskundigen op het vlak van diergezondheid, volksgezondheid en educatie en met gemeenschappen om veranderingen in het beleid te vergemakkelijken en capaciteit op te bouwen om hondsdolheid te bestrijden in de gebieden die het hardst door de ziekte worden getroffen. Voor meer informatie over hondsdolheid en het werk van het GARC, breng een bezoek aan http://rabiesalliance.org