Boehringer Ingelheim en GNA Biosolutions werken samen aan ontwikkeling veterinaire spoeddiagnostica

Het partnerschap, gericht op de ontwikkeling van een snelle diagnostische test voor Afrikaanse varkenspest (AVP), werd onlangs door Boehringer Ingelheim en GNA Biosolutions aangekondigd. De test zou worden gebruikt in combinatie met het mobiele platform voor moleculaire diagnostiek van GNA, en is bedoeld ter ondersteuning van de strijd tegen de wereldwijde verspreiding van deze dodelijke ziekte. Er zijn op dit moment geen effectieve vaccins verkrijgbaar om de ziekte te kunnen behandelen.

Het is op dit moment niet duidelijk hoe ver AVP, de dodelijke virusinfectie bij varkens, zich zal verspreiden en de varkenshandel en -toelevering in gevaar zal brengen. Veel landen wereldwijd worden door het probleem getoffen; zo werden in de afgelopen maanden in China alleen al 600.000 varkens geruimd ten gevolge van AVP-uitbraken. België is sinds september 2018 getroffen. Meer dan 600 wilde zwijnen stierven aan AVP en 4000 varkens werden preventief geslacht in het betrokken gebied.

De partners aan het woord

“We zijn ontzettend blij met deze samenwerking met Boehringer Ingelheim, een wereldleider op het gebied van diergezondheid. Deze samenwerking onderstreept eens te meer de rol van GNA Biosolutions in de snelle ontwikkeling van diagnostica in het veld en verlegt de toepassing van onze Pulse Controlled Amplification (PCA) naar de bescherming van dieren,” vertel de medeoprichter en Managing Director van GNA, dr. Lars Ullerich.

“Samen met GNA Biosolutions werken we aan de ontwikkeling van holistische oplossingen voor dierenartsen, boeren en de voedselproducerende industrie. Het beoogde platform maakt de besluitvorming sneller en diagnostische gegevens vollediger,” spreekt Global Head of Diagnostics & Monitoring Animal Health bij Boehringer Ingelheim, Rolf-Dieter Günther.

Dr. Alain Wille, Head of Global Business Unit Swine bij Boehringer Ingelheim, is het roerend met hem eens: “Deze samenwerking is weer een voorbeeld van onze focus op preventie en onze niet aflatende inspanningen om varkenspest onder controle te krijgen.” Ook hun blijvende focus op innovatie komt uit dit nieuws naar voren.