Covid-19 – Reflectie over de angst

Angst verhindert het gevaar niet, maar verhindert te leven… en de juiste keuzes te maken.

Angst versnelt irrationeel gedrag en zorgt voor kortetermijndenken en -handelen.

Angst doet verkeerde beslissingen nemen.

Wanneer je in de valstrik van angst terechtkomt, verlies je je pedalen en doe je zoals alle anderen: je schakelt je brein uit en sluit je op in de neerwaartse spiraal van negativiteit of paranoia, je gaat urenlang aanschuiven in een rij aan de supermarkt terwijl er geen enkel risico bestaat dat de voorraad hoe dan ook uitgeput raakt. En zeker niet wat toiletpapier of pasta betreft.  

Een crisisperiode en een quarantaine zoals wij die nu meemaken door Covid-19 is ongetwijfeld pijnlijk, maar het is ook een unieke kans om zich te focussen op de essentie en zich voor te bereiden op de periode na de crisis, door op lange termijn te denken. 

Welke acties heb jij op poten gezet om je toekomst voor te bereiden? Heb je in jezelf geïnvesteerd door enkele interessante boeken te lezen, heb je nagedacht over welke opleidingen je wilt volgen? Heb je gedacht aan toekomstige investeringen in je praktijk of aan acties die je kan opzetten om je klanten nog meer tevreden te stellen, zodra ze weer talrijker terugkeren? 

Want behalve de dood, gaat alles verder. Deze crisis heeft een einde, net zoals alle andere. Dus, bereid je voor. Profiteer hiervan om de balans op te maken, je bij te scholen of je projecten vorm te geven. 

En versnel vooral het eind van de crisis door strikt de gezondheidsmaatregelen toe te passen. Zorg voor jezelf en voor je naasten.