Bron: Pixabay

Bron: Pixabay

Cruciale tools voor het Afrikaanse Varkenspest (AVP)-virus geïdentificeerd in de endocytische route en het lipidenmetabolisme

Tijdens de virale cyclus evolueerde het AVP samen met de gastheercel om weerstand te bieden aan de immuunreacties van de gastheer.

Het tijdschrift Viruses heeft op de hoofdpagina een artikel uitgelicht, geschreven door onderzoekers van de afdeling Biotechnologie van het National Institute for Agricultural and Food Research and Technology (INIA) en de Spaanse Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek, waarin zij nieuwe cruciale doelwitten voor het Afrikaanse varkenspestvirus beschrijven in de endocytische route en het lipidenmetabolisme.

Het virus, het enige lid van de Asfarviridae-familie, is zeer complex met een dubbelstrengig DNA-genoom en treft zowel gedomesticeerde als wilde varkens. Het virus veroorzaakt Afrikaanse varkenspest, een dodelijke hemorragische ziekte die een grote bedreiging vormt voor de varkensvleesindustrie vanwege de snelle verspreiding ervan over de hele wereld en het ontbreken van een commercieel vaccin of therapeutische behandeling.

Het varkenspestvirus codeert voor meer dan 150 eiwitten, waarvan de meeste een onbekende functie hebben. Daarom is het voor de ontwikkeling van nieuwe antivirale en vaccinstrategieën cruciaal de functies van virale eiwitten en hun interacties met cellulaire eiwitten te kennen.

Besmetting

Tijdens de virale cyclus heeft de varkenspest zich samen met de gastheercel ontwikkeld om weerstand te bieden aan de immuunreacties van de gastheer, door meerdere strategieën te ontwikkelen om de cel binnen te dringen en een replicatiecomplex van het virus te vestigen waar de assemblage van nieuwe virusdeeltjes zal plaatsvinden die de naburige cellen zullen infecteren.

Tijdens infectie vindt dus een groot aantal interacties plaats tussen viruseiwitten en de geïnfecteerde cel om de gastheeromgeving te herprogrammeren om zo een effectieve virale replicatie te bewerkstelligen en aan het immuunsysteem te ontsnappen.

In deze studie, uitgevoerd op basis van moleculair biologische en proteomics-tests werd een reeks cellulaire eiwitten geïdentificeerd die een interactie aangaan met virale eiwitten en die betrokken zouden kunnen zijn bij de fusie tussen virale en cellulaire membranen gedurende de hele infectiecyclus.

De resultaten, door Viruses benadrukt vanwege hun belang in hun vakgebied, helpen de moleculaire mechanismen van varkenspest op te helderen, een virus dat zeer complex is in zijn infectiemechanismen en een groot aantal nuttige tools biedt voor de ontwikkeling van nieuwe antivirale middelen.

De onderzoeksgroep die de studie uitvoerde onder leiding van Covadonga Alonso, maakt deel uit van het ASFVInt-consortium, een Europees project waarin toonaangevende onderzoeksgroepen uit Spanje, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Estland relevante interacties van het virus met cellulaire eiwitten ontcijferen, begrijpen hoe het virus de gastheercel exploiteert en doelen te identificeren voor de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen.