Bron foto: Pixabay

Bron foto: Pixabay

Darmbacteriën van wilde wolven zouden een sleutelrol kunnen spelen in het verbeteren van de gezondheid van onze honden

Een nieuwe studie meldt een nieuwe stam van Paenibacillus-bacteriën met de eigenschappen van een probioticum.

Volgens een studie door onderzoekers van de Oregon State University zouden darmmicroben van wilde wolven de sleutel kunnen zijn tot het verlichten van een slopende maag-darmziekte die veel voorkomt bij gedomesticeerde honden.

In het artikel rapporteren de auteurs over een nieuwe stam van Paenibacillus-bacteriën met de kenmerken van een probioticum: een organisme dat gezondheidsvoordelen doorgeeft aan de gastheer.

“In dit geval zou het voordeel bestaan uit het voorkomen van chronische inflammatoire darmziekte (IBD) bij honden, gekenmerkt door braken, verlies van eetlust, gewichtsverlies, winderigheid, gerommel in de maag en/of buikpijn”, verklaart Bruce Seal, één van de auteurs van het onderzoek.

"Er is momenteel geen behandeling bekend voor deze aanhoudende dysbiose van het maagdarmkanaal en de behandelingsmogelijkheden zijn beperkt", legt Seal uit. "De onderliggende oorzaken van deze ziekte zijn onder andere de genetica van het dier, omgevingsfactoren, de immuunstatus van het maagdarmkanaal en, misschien wel het belangrijkst, een veranderd darmmicrobioom."

Het onderzoek is een belangrijke stap in de richting van een voedingssupplement of -additief dat de samenstelling van het darmmicrobioom van een hond kan oriënteren op dat van de wolf, waarmee de hond een gemeenschappelijke voorouder heeft.

"Honden waren de eerste huisdieren", legt Seal uit. "Het moderne, koolhydraatrijke hondendieet is geen afspiegeling van het dieet van een wolf; de zetmelen in bewerkt hondenvoer zijn bijvoorbeeld moeilijk verteerbaar en kunnen een negatieve invloed hebben op de microbiële gemeenschap in het maagdarmkanaal van een hond en, op hun beurt, op de fysiologie van de maag.

In dit onderzoek werd maagdarmmateriaal verzameld van een wolf één dag na zijn dood (nadat hij was aangereden door een auto). De wetenschappers isoleerden 20 verschillende darmbacteriën die, volgens voorlopige genetische analyses, probiotische kwaliteiten hebben, en gingen verder met het sequentiëren van het volledige genoom van een nieuwe Paenibacillus-stam.

“De bacterie codeert enzymen die complexe koolhydraten zoals zetmeel kunnen verteren”, legt Seal uit. De bacterie heeft ook genetische systemen die antimicrobiële stoffen tot expressie brengen.

"Niet-giftige sporenvormende bacteriën bevorderen ontstekingsremmende immuunreacties in de darmen en remmen de groei van ziekteverwekkers", legt hij uit. "Alles bij elkaar genomen zou dit bacterieel isolaat een potentieel nuttig probioticum kunnen zijn voor huishonden."

Seal voegt toe dat de onderzoekers van plan zijn om het hele genoom van vier of vijf andere bacteriesoorten uit de 20 isolaten te sequentiëren.

Door: Stéphane Liétard