Dieettype beïnvloedt metabolisme bij gezonde en atopische honden

Een studie uitgevoerd aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Helsinki onderzoekt hoe commerciële rauwe en droge voeders de stofwisseling van een hond beïnvloeden. 

Veel hondenbezitters zijn van mening dat rauw voedsel een gezonde optie kan zijn voor hun huisdier, maar daar bestaat weinig wetenschappelijk onderzoek over. Anderzijds is atopische dermatitis bij honden één van de ziekten waarvoor een dieetbehandeling wordt gezocht. De studie verzamelde gegevens over hoe voeding het metabolisme bij gezonde en atopische honden beïnvloedt. 

De honden die deelnamen aan het onderzoek werden op basis van hun dieet in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg commercieel voedsel, rijk aan vetten en met weinig rauwe koolhydraten, en de andere groep kreeg commercieel droog voedsel, matig vet en rijk aan koolhydraten. De honden werden getest door middel van bloed- en urineanalyse om de geproduceerde metabolieten te bestuderen. 

Het verschil in metabolieten in bloed en urine tussen de groepen was significant, maar er waren geen significante verschillen tussen de gezonde en atopische honden vóór of na het onderzoek. Uit het onderzoek bleek echter dat de onderliggende atopische dermatitis de metabolische respons van honden op het dieet kan beïnvloeden, aangezien de grootste verschillen tussen de voedingsgroepen werden geobserveerd bij atopische individuen na enkele maanden van het proefdieet.

"Hoewel de resultaten voorlopig zijn, suggereert onze pilotstudie dat bepaalde veranderingen in het metabolisme van de dieetgroep op basis van vlees gunstig kunnen zijn, terwijl veranderingen bij de honden die droge voeding aten schadelijk zouden zijn voor de gezondheid", legt Robin Moore uit, onderzoeker bij de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit van Helsinki. 

Honden die rauw vlees aten, hadden aan het einde van het onderzoek significant verhoogde carnitine- en creatineniveaus. Carnitine is een belangrijk aminozuur in de vetstofwisseling en belangrijk voor het welzijn van het hart. Creatine, daarentegen, is belangrijk bij de productie van energie in de spiercellen. Honden die rauw voedsel aten, hadden ook hogere niveaus van ribose-5, een verbinding die aangeeft dat het metabolisme van deze honden was veranderd en dat ze voor hun energie meer afhankelijk waren van vetten en eiwitten.  

De honden die droogvoer kregen, hadden hogere niveaus van methionine en cystathionine in het bloed, verbindingen die betrokken zijn bij veel genetische regulerende processen, zoals de eliminatie van homocysteïne uit het lichaam en de activering van de methioninecyclus. 

Conclusie: "De verschillen in bloed en urine geven aan dat inflammatoire metabolische wegen actiever waren bij honden die droog voedsel aten en vooral bij atopische honden die droog voedsel aten", legt Moore uit.