Dierenartsen waarschuwen: humane medicatie kan gezondheid dier schaden

Hormoonspray, cortisolzalf, paracetamol en aspirine risicovol voor huisdier.

Humane medicatie kan een grote impact hebben op de gezondheid en ontwikkeling van onze huisdieren. Klachten kunnen gaan van haaruitval, een opgezwollen buik en plasproblemen tot zelfs beenmergdepressie en bloedarmoede, met fatale gevolgen. AniCura, een vooraanstaand Europees netwerk van dierenartsen, wil dit onderbelicht probleem onder de aandacht brengen en baasjes bewust maken van de risico’s. 

“We staan er niet altijd bij stil hoe nauw onze gezondheid verbonden is met die van ons huisdier.”, aldus Joris De Swert, dierenarts met expertise in urologie bij AniCura Dierenkliniek De Ark. “Helaas gebeurt het nog steeds dat we dieren over de vloer krijgen die getroffen zijn door bijwerkingen van humane medicatie. Baasjes lezen niet altijd de bijsluiter of onvoldoende en zijn zich niet bewust van de risico’s.”

Hormoonspray 

Een sprekend voorbeeld is dat van de oestrogeenspray, een veelgebruikt middel door vrouwen met klachten gelinkt aan de menopauze. “Recent kreeg collega Nicolien van Klaveren van AniCura MCD in Nederland een twee jaar oude chihuahua reu doorgestuurd van een andere dierenarts. Omdat het om een complex geval leek te gaan, werd onze hulp ingeroepen. Doordat we deel uitmaken van een netwerk, konden we dit met experten in verschillende disciplines uit zowel Nederland als België overleggen en oplossen. Initieel dachten we aan een zeldzame geslachtsontwikkelingsstoornis, maar verder onderzoek met gespecialiseerde apparatuur sloot dit uit. 

De kaalheid van de hond, de micropenis en vergrootte voorhuid deed ons toen een verhoogd oestrogeengehalte (hyperoestrogenisme) vermoeden. De eigenares, die de hond al heeft sinds hij een puppy was, bleek inderdaad al enige tijd oestrogeenspray op haar arm te gebruiken waardoor het hondje tijdens zijn puberteit in aanraking kwam met oestrogenen. Hierdoor ontwikkelden de mannelijke geslachtsdelen niet en kreeg de hond na enkele maanden plasproblemen en daarenboven ook haaruitval. Deze chihuahua had geluk want zo’n langdurige blootstelling zou evengoed tot beenmergdepressie en bloedarmoede kunnen leiden met fatale gevolgen", aldus Joris De Swert. 

Ook ‘alledaagse’ medicatie risicovol

Ook andere, regelmatig gebruikte medicijnen zijn niet onschuldig en kunnen onbedoelde gevolgen hebben. Joris De Swert: “Zo kennen we gevallen waarbij huisdieren in aanraking komen met cortisolzalf en verschijnselen krijgen van de ziekte van Cushing. Dat wil zeggen: kaalheid, veel drinken en plassen, veel willen eten en een dikke buik. Ook paracetamol en aspirine worden wel eens door baasjes aan hun kat gegeven als pijnstilling, maar is toxisch en mogelijks fataal voor de dieren. Veel van deze situaties kan je vermijden door de bijsluiter van de geneesmiddelen bij het eerste gebruik goed te lezen en er voorzichtig mee om te gaan zodat de dieren er niet mee in contact komen. Bij twijfel kan je ook steeds contact opnemen met je dierenarts. Baasjes moeten zich bewust zijn van de risico’s, niet enkel voor hun eigen gezondheid maar ook voor die van hun dier.”

Er is nog heel wat sensibilisering nodig over de manier waarop mens en (huis)dier met elkaar verbonden zijn.