DogID, het nieuwe onlineplatform voor de registratie van honden

Vanaf nu hebben dierenartsen, fokkers en dierenasielen een nieuwe onlinetool ter beschikking voor het registreren van honden. Nadat ze zich geïdentificeerd hebben met hun elektronische identiteitskaart (eID) op https://online.dogid.be, kunnen ze direct de gegevens van honden en hun eigenaars invoeren in de database. Zo verloopt hun eigen administratie sneller en eenvoudiger.

DogID is in het kader van de in 2014 in voege getreden regionalisering van dierenwelzijn, de nieuwe benaming voor de database ter identificatie en registratie van honden in België. Deze twee taken zijn verplicht sinds 1 september 1998 en bestaan uit een aantal stappen, waaronder het invullen van de documenten en het insturen ervan naar Zetes Cards, de beheerder van de database. Het doel van het nieuwe platform is het vereenvoudigen van de informatie-uitwisseling. Het biedt verschillende voordelen voor de gebruiker:

·        Realtimecommunicatie van de gegevens van de honden
·        Geen papieren administratie meer voor het registreren van honden
·        Een snellere registratieprocedure
·        Geen verzendkosten meer voor de registratiedocumenten
·        Het beheer van de via de internetinterface gecommuniceerde gegevens
 

Jean-Marc Joiret, Project Manager van Zetes Cards vertelt: "DogID vereenvoudigt het werk van de dierenartsen, fokkers en asielen en verbetert de informatie-uitwisseling tussen de verschillende betrokkenen en met Zetes Cards. Er wordt 1 à 2 dagen tijd bespaard bij de procedure, wat een bijkomend voordeel is, vooral voor de fokkers voor wie deze tijdswinst ook een financiële winst betekent."

Op het platform kunnen de fokkers de gegevens van het dier voorbereiden. Hierna is enkel nog de handtekening van de dierenarts nodig. Dit gebeurt met behulp van de eID. Als de gebruiker zijn of haar pincode vergeten is, dan kan een nieuwe aangevraagd worden bij het gemeentebestuur. Dierenasielen kunnen via de database de eigenaar van de opgevangen honden wijzigen, hetzij door ze op hun eigen naam te zetten, hetzij door de overdracht te regelen naar het nieuwe gastgezin.

Via de DogID-website kan iedereen de database ook raadplegen om honden op te zoeken aan de hand van het identificatienummer om zo hun eigenaar terug te vinden. De site bevat ook nuttige informatie voor de eigenaren zelf over de registratieregels, de juridische aspecten enzovoort.

 

Klik hier voor een video