Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nieuwe studie onthult alarmerend hiaat in preventie van hartwormziekte bij honden

Ondanks de vooruitgang in het begrijpen van hartwormziekte, inclusief verbeterde diagnostische tests en veiligere, effectievere behandelingen, blijft hartwormziekte een belangrijke bedreiging voor de gezondheid van huisdieren.

Een nieuwe studie heeft een verontrustende bevinding aan het licht gebracht: minder dan 40% van de honden in de Golden Retriever Lifetime longitudinale studie gebruikten hartwormpreventieve medicatie aan het begin van de studie. Dit is een zorgwekkende bevinding, omdat hartwormziekte een ernstige en mogelijk dodelijke ziekte is die bij honden voorkomen kan worden.

De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Lincoln Memorial University, onderzocht welke factoren het gebruik van hartwormpreventieve medicatie bij golden retrievers in het studiecohort voorspellen. Het team vond kritieke factoren die samenhingen met een verminderde waarschijnlijkheid dat honden hartwormpreventie kregen, waaronder honden in het hoogste grootte-kwartiel, seksueel intacte honden en honden die supplementen kregen.
 
Honden die andere vaccinaties hadden gekregen of bij hun onderzoek in het afgelopen jaar waren gediagnosticeerd met een infectieziekte of oor-, neus- of keelaandoening, hadden daarentegen een grotere kans om preventieve behandelingen te krijgen.

Lauren Wisnieski, universitair hoofddocent volksgezondheid en onderzoek aan de Lincoln Memorial University en hoofdonderzoeker van de studie, wees op het gebrek aan onderzoeken naar de prevalentie van profylactisch gebruik bij honden. "Dit recente project is vooral cruciaal omdat klimaatverandering het muggenseizoen in sommige staten heeft verlengd, waardoor monitoring het hele jaar door noodzakelijk is," merkt ze op.

Hartwormlarven worden afgezet in de huid van een hond of kat bij een muggensteek, waar ze soms maandenlang rijpen. Ondanks de vooruitgang in het begrijpen van hartwormziekte, inclusief verbeterde diagnostische tests en veiligere, effectievere behandelingen, blijft hartwormziekte een belangrijke bedreiging voor de gezondheid van huisdieren.

Hartwormen kunnen enkele centimeters lang worden en ernstige schade toebrengen aan het hart, de longen en andere organen. Hoewel behandeling mogelijk is, kan het financieel kostelijk zijn voor eigenaren en betekent het, indien succesvol, vaak een lang herstel voor het huisdier.

"Deze gegevens kunnen helpen bij de manier waarop dierenartsen met klanten praten," legt Wisnieski uit. "Dit kan ook helpen bij het identificeren van populaties die het risico lopen niet aan de eisen te voldoen. Preventie is een goedkoper alternatief voor de financiële lasten van een latere behandeling tegen hartworm."

Met deze voorlopige gegevens werkt het team aan de uitbreiding van hun onderzoek. Deze uitbreiding zal betrekking hebben op verschillende hondenrassen, degenen die supplementen krijgen, de invloed van kosten op preventief gebruik en het effect van de band tussen mens en dier.