Pixabay

Pixabay

Een nieuwe therapie geeft verrassende resultaten bij honden met terminale kanker

De nieuwe therapie is gebaseerd op het gebruik van gemodificeerde mesenchymale stamcellen om tumoren aan te vallen.

Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak bij honden en bij diagnose van gevorderde of terminale ziekte zijn er vaak geen behandelingsopties beschikbaar. In een recent onderzoek werd echter aangetoond dat een nieuwe vorm van chemo-immunotherapie een veelbelovende behandeling blijk voor honden met kanker.

Wetenschappers van de National University of Singapore hebben precisiestamceltechnologie gebruikt om honden met kanker te behandelen. In de studie ontwikkelde het team mesenchymale stamcellen (MSC), die  tumoren kunnen detecteren. Deze gemodificeerde cellen dragen een krachtige "kill switch" (cytosinedeaminase), die plaatselijk een hoge concentratie van een cytostaticum (5-fluorouracil) in de tumoromgeving produceert en vervolgens immuniteit tegen de tumor induceert.

“Om stamcellen te hergebruiken voor de behandeling van tumoren worden via virussen therapeutische genen in de cellen gebracht. We hebben echter een niet-viraal platform voor genafgifte ontworpen dat een groot aantal therapeutische genen in de stamcellen introduceert om oncontroleerbare kankercellen doeltreffend te doden”, aldus de auteurs. “Deze therapie is veilig gebleken en geeft veelbelovende klinische voordelen bij dieren. We hopen effectieve behandelingsopties te ontwikkelen om mensen met kanker te helpen”, voegen ze eraan toe.

De nieuwe therapie werd toegediend aan in totaal 65 honden en twee katten die leden aan perianale adenomen, longmetastasen en sarcomen.

Bij de dieren werden eerst nauwkeurig ontworpen MSC's geïnjecteerd in de tumor of in de bloedbaan, vervolgens kregen ze gedurende een paar dagen orale medicatie die gewoonlijk tegen schimmelinfecties gebruikt wordt (5-flucytosine). Na een week werd de cyclus nog twee weken herhaald voordat de eerste behandelingscyclus voltooid was. Het team volgde vervolgens de toestand van de patiënten op en herhaalde de cyclus indien nodig.

Van de dieren die gedurende drie tot acht weken behandeld werden, vertoonden er 56 een positieve respons, waarvan er 14 volledig herstelden. Twee dieren bleven minstens 30 maanden tumorvrij na de behandeling, terwijl  46 een goede kwaliteit van leven vertoonden gedurende twee tot 32 maanden. De auteurs verheugden zich: “Gedurende de behandeling werden geen significante bijwerkingen waargenomen bij de dieren die bij het onderzoek betrokken waren, misschien vanwege de lokale aanwezigheid van de therapeutische cellen die in de tumoromgeving achterbleven.

Stamcelmodificatietherapie verschilt van andere cel- en gentherapieën die virussen gebruiken om genen in cellen te introduceren. In plaats van virussen te gebruiken, omvat de wijziging het gebruik van een chemisch vehiculum, wat veiliger is en met minder wettelijke beperkingen te maken heeft bij de ontwikkeling van behandelingen.

In vergelijking met andere cel- en gentherapieën heeft deze therapie een aanzienlijk kortere cyclustijd en veel lagere productiekosten, wat de weg vrijmaakt voor een meer toegankelijke en betaalbare optie voor kankerpatiënten in de toekomst.