Een vrolijk, veilig en chocoladevrij Pasen voor huisdieren

Dierenartsen zien jaarlijks piek in aantal chocoladevergiftigingen.

Giftig voor honden en katten

Pasen staat voor de deur en daarmee ook chocolade paaseieren. Feestvreugde voor de een, gevaarlijk voor de ander. Voor honden en katten kan chocolade soms zelfs onomkeerbare gevolgen hebben.

Zo zien ook de dierenartsen van AniCura een piek in het aantal chocoladevergiftigingen en andere incidenten tijdens de paasperiode. “Elk jaar rond Pasen krijgen we tot 5 gevallen van huisdieren met chocoladevergiftiging in onze praktijk over de vloer”, vertelt Fanny Ortmans, Dierenarts bij AniCura Dierenkliniek ADK. "De ernst van de vergiftiging hangt af van de hoeveelheid theobromine, de stof die voor de bittere smaak zorgt, in de chocolade en het gewicht van het dier. Een eitje van 10 gram zal dus niet meteen een toxisch effect hebben, maar je let er best op dat je dier niet nog meer chocolade eet. Ook dagelijks een kleine hoeveelheid chocolade kan zich opstapelen en leiden tot een vergiftiging."

"Wanneer een dier te veel chocolade at, zijn de symptomen zichtbaar na 1 tot 4 uur. De meest voorkomende symptomen zijn braken, diarree, hyperactiviteit, snelle hartslag, hoge bloeddruk, stuiptrekkingen maar soms ook de dood”, aldus Fanny Ortmans.

Veel chocoladevergiftigingen gebeuren met Pasen door chocolade-eieren die in de tuin verstopt zijn of achterblijven en door de katten of honden gevonden en opgegeten worden. Ook chocolade die onbewaakt op tafel staat, is risicovol. “Het is belangrijk om te zorgen dat alle chocolade buiten het bereik van je huisdieren blijft”, zegt Fanny. “Wil je je viervoeter toch mee laten genieten, koop dan een aangepast snoepje speciaal voor dieren.”

Denk ook aan decoratie en bloemen

Heel wat baasjes verfraaien met Pasen ook hun huis met verschillende accessoires zoals versierde paastakken, knuffelkonijnen of bloemstukken, die ook "gemakkelijk kunnen worden ingeslikt en leiden tot verstikking of obstructie van de luchtwegen”, legt Fanny Ortmans uit.

“Tenslotte zijn sommige seizoensplanten zoals tulpen en narcissen zeer giftig zijn voor honden en katten. Aan deze bloemen likken of ze opeten, kan bij katten en honden mond- en keelirritatie, braken of buikpijn veroorzaken. Bij de meest giftige delen van de plant, zoals de bol, dan kan dat zelfs leiden tot hart- en ademhalingsproblemen”, besluit de dierenarts.