Pixabay

Pixabay

Een zeldzame bacterie die conjuntivitis veroorzaakt bij honden

Volgens de auteurs is dit de eerste rapportering van een cornea ulcus door Moraxella canis (M. canis).

Als het epitheel beschadigd is, dan is de kans op een ulcus van de cornea veroorzaakt door bacteriën groter. De pathogene agentia produceren toxines of enzymes die in de beschadigde cornea ontsteking en necrose veroorzaken. Als de ziekte ontwikkelt, komt het necrotische weefsel los en wordt een ulcus gevormd.

Keratoconjunctivitis en ulcera van de cornea kunnen bij honden en katten veroorzaakt worden door Pseudomona aeruginosa, Staphylococcus aureus, Staphylococcus pseudo-intermedius en Bacillus cereus. De klinische behandeling bestaat meestal uit een combinatie van medicatie en chirurgie. De conjuntivaalflap is een efficiënte en eenvoudige ingreep.

Moraxella canis (M. canis) is een zeldzame bacterie die zoönotisch is. De bacterie werd in verschillende humane weefsels aangetoond zoals in een lymfeknoop bij een alcoholicus, een voetulcer bij een diabetespatiënt en in een gewrichtsholte bij een patiënt met multipele myelomen. Het eerste geval van keratoconjuntivitis door M. canis werd in 2010 aangetoond bij een groep kamelen. De pathogeniciteit van M. canis bij katten en honden is nog steeds niet duidelijk. Recente studies suggereren echter dat M. canis een commensale bacterie is in de muil bij honden en katten.

In een recente studie in Chiba werd M. canis geïsoleerd uit een cornea ulcus bij een hond. De behandeling was gebaseerd op het resultaat van het antibiogram en een conjuntivaalflap.

Het betrof een vijfjarige, gecastreerde Bulldog reu waarbij de diagnose cornea ulcus met oedeem en conjunctivale hyperemie werd gesteld. De dierenartsen deden een oogonderzoek en een microbiologische analyse waarbij gram negatieve bacteriën werden aangetoond. Het isolaat werd geïdentificeerd als Moraxella canis. Het antibiogram toonde aan dat de bacterie gevoelig was voor tetracycline en choramfenicol en resistent aan levofloxacine en ciprofloxacine. Na het aanbrengen van de conjunctivaalflap werd een oogdruppels tobramycine 5 % en natriumhyalonuraat aangebracht. Na de chirurgische ingreep was de ulcus onder controle en na 3 weken was de cornea genezen.

De auteurs verklaren dat dit de eerste rapportering was van een cornea ulcus ten gevolge van een besmetting met M. canis, dus er moet met deze bacterie rekening worden gehouden indien cornea ulcus of keratitis wordt vermoed.