Eindejaarsfeesten kunnen gevaarlijk zijn voor dieren

Wanneer ze opgegeten worden, kunnen chocolade, rozijnen en ander gedroogd fruit, xylitol (te vinden in suikervrije producten), uien, knoflook en seizoensdecoraties, zoals maretak en hulst, schadelijk zijn voor honden en katten.

Eigenaren van gezelschapsdieren moeten heel voorzichtig zijn met chocolade, gehakpasteitjes, pudding en kerstversieringen en ze buiten het bereik van hun huisdieren houden om een spoedbezoek tijdens de feesten te voorkomen.

Het advies is afkomstig van de British Veterinary Association (BVA), nadat ze de resultaten vernamen van een enquête door collega’s, waaruit bleek dat vorig jaar acht op de tien (82%) dierenartsen kleine huisdieren in het Verenigd Koninkrijk minstens één geval van giftige inname heeft gezien tijdens de kerstvakantie.

Pas dus op voor chocolade, rozijnen en ander gedroogd fruit, xylitol (aanwezig in suikervrije producten), uien, knoflook en seizoensdecoraties zoals maretak en hulst, die gevaarlijk kunnen zijn voor honden en katten, indien ingeslikt. 

De meerderheid van de ondervraagde dierenartsen (81%) meldde gevallen te hebben gezien waarbij honden iets aten dat ze niet mochten eten, gevolgd door katten- (30%) en konijnencases (2%). Chocolade vormde het grootste eetbare risico voor honden en 94% van de dierenartsen gaf aan dat ze tijdens de laatste vakantieperiode minstens één geval van dit type vergiftiging hadden gezien. Daarop volgden de noodgevallen in verband met rozijnen en xylitol (gerapporteerd door respectievelijk 84% en 29% van de dierenartsen). 

Bij katten was er meer nood aan een diergeneeskundige behandeling voor inname van niet-eetbaar materiaal. Seizoensplanten zoals lelies, maretak, poinsettia en hulst waren de belangrijkste boosdoeners, gerapporteerd door meer dan de helft (52%) van de dierenartsen. Een vergelijkbaar deel van de dierenartsen (51%) behandelde ook katten voor antivriesvergiftiging.

Daniella Dos Santos, Senior Vice President van BVA, merkt op dat “Kerstmis een tijd is van plezier en feest, maar geschenken, snoepjes en versieringen kunnen vaak gevaarlijk zijn voor onze huisdieren als we niet oppassen. Feestvoeding zoals chocolade, rozijnen, macadamia-noten of kunstmatige zoetstoffen (zoals xylitol) en decoratie (zoals maretak en hulst) kunnen giftig zijn als ze worden opgegeten door katten en honden, terwijl er bij kerstboomversieringen of strasssteentjes mogelijks een operatie nodig is om ze te verwijderen”.

"Ik moest ooit met spoed een Labrador verzorgen die twee kilo chocolade had gegeten, achtergelaten onder de boom! Ik heb ook al honden gezien die de hele vakantieperiode in de kliniek hebben moeten doorbrengen voor de behandeling van een alvleesklierontsteking, nadat hun baasjes hen te veel mensenvoer aan de kersttafel hadden gegeven ”, voegt ze eraan toe.

“Mijn advies aan eigenaren is om alle eetbare lekkernijen uit de buurt van nieuwsgierige muilen te houden en huisdieren aan hun normale dieet te houden, door ze geen menselijke lekkernijen te geven. Als u zich zorgen maakt dat ze iets hebben gegeten dat ze niet zouden mogen hebben gegeten, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts. "

Advies

Huisdieren moeten beschermd worden tegen allerlei lekkernijen en feestelijke tradities, zoals chocolade, kerstster of maretak, die giftig zijn voor honden en katten.

Daarnaast wordt aanbevolen om versieringen buiten bereik te houden: “Linten, inpakpapier, ornamenten, slingers en lampjes van de boom kunnen lijken op aantrekkelijke speeltjes voor katten en honden, maar ze kunnen ook zeer gevaarlijk zijn als ze kapot gaan, als erop gekauwd wordt of wanneer ze ingeslikt worden. Elektrische batterijen in kerstcadeautjes moeten ook op een veilige plaats worden bewaard, omdat ze bij inslikken ernstige chemische brandwonden aan de mond, keel en maag kunnen veroorzaken.

Tot slot hameren experts erop dat men geen menselijk voedsel aan dieren moet aanbieden. We waarderen allemaal een rijker dieet met Kerstmis, maar vet voedsel en kerstdiners mogen niet gedeeld worden met de dieren in huis. Het kan ze ernstig ziek maken. Het wordt daarom aanbevolen om het gebruikelijke dieet en de routine van de dieren aan te houden, wetende dat te veel snacks bovendien ook bij dieren obesitas kan veroorzaken.