Enkele verstandige tips om uw huisdier goed te voeden

 Uittreksel uit het antwoord van Marianne Diez* in de uitzending « Question à la Une » over droogvoer voor gezelschapsdieren

 

Hoe voed ik mijn huisdier om in optimale gezondheid lang te leven?

 

  1. Geef een volledige en uitgebalanceerde voeding aangepast aan de soort (hond of kat), de leeftijd en het feit of uw dier al dan niet gesteriliseerd is. Verder dient de voeding ook aangepast te zijn aan de leeftijd, de activiteit en de lichaamsscore. Een voeding die voor alle dieren geschikt is bestaat niet.
  2. De voeding moet gerantsoeneerd zijn wat betekent dat de dagelijkse hoeveelheid aangepast moet zijn aan het energieverbruik  zodat het dier niet vermagert of net in gewicht toeneemt daar dit schadelijk is voor de gezondheid. Overgewicht en obesitas veroorzaken onder andere gewrichtsproblemen, inspanningsintolerantie en hart en leveraandoeningen.
  3. Uit een studie die werd uitgevoerd in de Benelux in 2010 bleek dat overgewicht door teveel voeding het grootste risico is dat honden en katten lopen (volgens de studie lijdt 36% van de katten en 34% van de honden aan overgewicht).
  4. Inactiviteit (dieren die onvoldoende bewegen) is een factor die niet enkel predisponeert voor overgewicht maar ook voor tal van andere chronische ziekten zoals urinewegstenen en diabetes bij katten.

 

*Marianne Diez is doctor in de diergeneeskunde, PhD en Europees specialiste diervoeding (diploma ECVCN) en lector aan de faculteit diergeneeskunde in Luik.