Genen beïnvloeden het risico op boviene digitale dermatitis

De resultaten van een studie kunnen de weg vrijmaken voor een pre-screeningtest voor boviene digitale dermatitis. Twee mutaties in het genoom van runderen maken sommige dieren waarschijnlijk aanzienlijk vatbaarder voor digitale dermatitis. De twee kandidaat-genen werden ontdekt door een internationaal team van onderzoekers, en de bevindingen zouden kunnen helpen om het fokken van ziektebestendige dieren te verbeteren.

Boviene dermatitis is een complexe polymicrobiële ziekte waarbij verschillende soorten treponemen betrokken zijn. "De ziekte werd voor het eerst ontdekt in Italië in 1974, maar heeft zich zo sterk verspreid dat zij nu in verschillende mate voorkomt in bijna elke stal ter wereld", leggen de auteurs uit. Zij merken op dat het moeilijk is om een diagnose te stellen, omdat de ziekte zich in verschillende stadia manifesteert.

Aangezien niet alle dieren in een kudde de ziekte hebben, gaat men ervan uit dat er genetisch resistente dieren zijn. De onderzoekers bestudeerden de genetische basis aan de hand van DNA-gegevens en onderzoeksresultaten van 5.040 melkkoeien van 13 grote bedrijven in Duitsland. Dankzij uitgebreide statistische analyses konden de wetenschappers gebieden van het koeiengenoom identificeren die met de ziekte in verband worden gebracht. CMPK2 en ASB16 werden beschouwd als potentiële kandidaat-genen. Beide spelen een belangrijke rol in signaalwegen van immunologische celprocessen, bijvoorbeeld bij bacteriële infecties zoals digitale dermatitis. Verdere sequentieanalyses van de regio's van de kandidaat-genen brachten mononucleotide polymorfismen op twee plaatsen aan het licht.

Om hun bevindingen te bevestigen en ook om mogelijk het onderliggende mechanisme te verklaren dat door de mutaties wordt beïnvloed, zijn de wetenschappers van plan het onderzoek voort te zetten met behulp van celculturen. Ze zeggen dat de huidige bevindingen kunnen worden toegepast in runderfokprogramma's en de weg kunnen effenen voor de ontwikkeling van een screeningtest voor boviene digitale dermatitis.