Gevolgen van de Brexit voor het reizen met huisdieren

Vanaf 1 januari 2021 wordt Groot-Britannië beschouwd als een Derde land voor de Europese Unie, waardoor huisdieren uit dit land als niet-EU beschouwd worden en bij het binnenkomen van de EU aan controles worden onderworpen, met de bepalingen van artikel 13, lid 2 van Verordening (EU) nr. 576/2013. Noord-Ierland blijft echter wel als EU-lidstaat behandeld worden, in overeenstemming met de bepalingen van het protocol inzake Ierland/Noord-Ierland, als onderdeel van het terugtrekkingsakkoord. 

De nieuwe regels gelden vanaf 1 januari en zijn enkel van toepassing op niet-commerciële verplaatsingen van huisdieren (katten, honden, fretten).

Huisdieren die in Groot-Brittannië verblijven en de EU bezoeken

Het "Europees dierenpaspoort" is niet langer geldig.

Een diergezondheidscertificaat, afgegeven door een officiële dierenarts, is vereist bij elke toegang en is slechts geldig voor een periode van maximaal vier maanden. Dit certificaat moet een geldige inenting tegen hondsdolheid bewijzen.

Bovendien moeten honden, voordat ze vanuit Groot-Brittannië Finland, Ierland, Malta of Noord-Ierland binnenkomen, behandeld worden voor Echinococcus multilocularis (een vorm van lintworm) en moet deze behandeling worden gecertificeerd door de officiële of geautoriseerde dierenarts. 

Huisdieren die de EU of Noord-Ierland binnenkomen na het einde van de overgangsperiode (vanaf 1 januari) moeten zich melden bij een aangewezen punt van binnenkomst opdat reizigers de nodige controles op naleving kunnen ondergaan.

Dieren die in de EU verblijven en Groot-Brittannië bezoeken

Het "Europees Dierenpaspoort » is nog steeds geldig. Het dier moet minimaal 21 dagen voor binnenkomst ingeënt zijn tegen hondsdolheid, geïdentificeerd door een chip en minimaal 12 weken oud zijn.

Vanaf 1 juli moeten dieren worden aangeboden op een aangewezen punt van binnenkomst voor reizigers naar Groot-Brittannië.

Wanneer dieren naar huis terugkeren, moeten deze ook gemeld worden bij een aangewezen toegangspunt voor reizigers.

Wanneer de honden terugkeren naar Finland, Ierland, Malta en Noord-Ierland, moeten ze behandeld worden voor Echinococcus multilocularis.