Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Het verschil tussen urinemarkeren en plasproblemen bij gezelschapsdieren

Als huisdieren eenmaal hebben geleerd om op de juiste plek te plassen, buiten of in de kattenbak, kan het frustrerend zijn voor eigenaren als hun huisdier ergens anders in huis plast. Hoewel hun eerste instinct kan zijn om hen te berispen voor ongewenst gedrag, moeten ze zich afvragen of het dier enkel aan het markeren is is of dat er een ernstiger gezondheidsprobleem is.

We spreken van urine markeren, een natuurlijk gedrag bij honden en katten, wanneer de dieren kleine hoeveelheden urine loslaten op verschillende plaatsen, hetzij op nieuwe voorwerpen in huis of op hun favoriete plek. Markeren komt over het algemeen voor wanneer huisdieren hun stress willen verlichten of andere dieren willen laten weten dat het territorium van hem of haar is.

Urinewegaandoeningen daarentegen zijn een ongewenste en vaak pijnlijke ervaring waarvoor diergeneeskundige zorg nodig is. Maar omdat urinewegaandoeningen leiden tot een verhoogd urineren, vergelijkbaar met urinemarkering, kan het voor eigenaren moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen de twee.

Genna Atiee, assistent-professor in de Kliniek voor Interne Geneeskunde bij Kleine Huisdieren aan het Texas College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences, zegt dat eigenaren het verschil kunnen zien tussen urinemarkering en urinewegaandoeningen door de gewoonten van hun huisdieren in de gaten te houden.

Tekenen van gezondheidsproblemen aan de urinewegen

"Er zijn een paar eenvoudige dingen die een eigenaar kunnen waarschuwen dat er iets medisch niet klopt, zoals bloed in de urine, moeite met plassen, tekenen van pijnlijk plassen, vies ruikende urine of plassen in de buurt van de deur of rond de kattenbak," legt Atiee uit.

"Verhoogd waterverbruik kan ook wijzen op een nierprobleem," voegt de expert toe. "De nieren zijn verantwoordelijk voor het onderhouden van de waterbalans door water te verwijderen uit hetgeen ze filteren uit het bloed, waardoor afvalstoffen achterblijven in de urine. Maar als de nieren hun functie verliezen, kunnen ze niet langer efficiënt water verwijderen, waardoor dieren meer moeten drinken om uitdroging te voorkomen en meer moeten plassen".

Bovendien kan de hoeveelheid urine die een dier op een bepaald moment lost, helpen om het type urinewegaandoening te onderscheiden.

"Honden en katten met een ontsteking van de lagere urinewegen, zoals de blaas of urinebuis, plassen vaak in kleine hoeveelheden," legt de specialist uit. "Anderzijds kunnen honden en katten met een nierziekte grote hoeveelheden urine uitplassen omdat ze de urine niet goed kunnen filteren."

Naar de dierenarts voor urineonderzoek

Als een eigenaar symptomen van een plasprobleem opmerkt of zich zorgen maakt over de plasgewoonten van zijn huisdier, moedigt Atiee deze aan om met zijn/haar huisdier naar de dierenarts te gaan, omdat een urineonderzoek een gezondheidsprobleem kan aantonen.

"Een urineonderzoek kan ons veel dingen laten zien," zegt ze. "Bijvoorbeeld, wat de concentratie van de urine is, want een lage concentratie kan erop wijzen dat de nieren niet goed werken, of er tekenen zijn van infectie of ontsteking, wat de pH van de urine is, want een hoge pH kan wijzen op een urinaire aandoening zoals infecties of nierstenen, of er eiwitten in de urine zitten, en soms kunnen ze ons zelfs tekenen van kanker laten zien."

Het voorkomen van urinemarkeringen

Zodra de dierenarts een medische aandoening die ervoor zorgt dat een dier vaker plast heeft uitgesloten, kunnen eigenaren een gedragsbehandeling overwegen om het probleem aan te pakken. Atiee raadt eigenaren specifiek aan om samen te werken met een gedragstherapeut om het markeergedrag aan te passen.

"Markeren is zeer storend gedrag dat tot afwijzing van het dier kan lijden en voor onnodige kosten kan zorgen als er schade is aan meubels, tapijten of vloeren, wat ertoe kan leiden dat de eigenaar het huisdier afstaat," waarschuwt ze. Als je het verschil begrijpt tussen markeren en plasproblemen begrijpt, wanneer huisdieren meer plassen dan normaal, kun je voorkomen dat een aandoening aan de urinewegen verergert. Markeren en plasproblemen moeten echter behandeld worden, zodat de hond of kat een gezond en stressvrij leven kan leiden.