Het gebruik van katten bij de ontwikkeling van bionische robotmodellen

Deskundigen bestudeerden de biomechanische eigenschappen van katten die van verschillende hoogten springen om nieuwe inzichten te verschaffen bij het ontwerpen van bionische robots.

Diersoorten hebben veel van de hedendaagse menselijke technologie geïnspireerd en helpen ontwikkelen. Zonder de inspiratie die dierlijke modellen hebben opgeleverd, zou vooruitgang in de wereld onmogelijk zijn.

Bionische robots zijn producten die dierlijke kenmerken en humane technologie hebben ontwikkeld en gecombineerd. De bewegingsmechanismen van bionische robots zijn vaak gebaseerd op natuurlijke principes, waarbij delen van dierlijke lichaamsbewegingen of bewegingspatronen bij het lopen of rennen worden gereproduceerd.

Het ontwerpen van bionische robots is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt omdat robots een belangrijke rol kunnen spelen bij het vervangen van mensen in moeilijke arbeidsomgevingen, het deelnemen aan reddingsoperaties, ruimteverkenning, enz.

Er werd een studie uitgevoerd met als doel de biomechanische eigenschappen van een kat die van verschillende hoogten landt te onderzoeken en nieuwe informatie te verschaffen over het ontwerp van bionische robots, op basis van de resultaten van het onderzoek en de noden van de bionische techniek.

Na bestudering en analyse van de bewegingen van katten tijdens verschillende fysieke activiteiten, suggereren de conclusies van de auteurs dat naarmate de landingshoogte van katten toeneemt, de kat een adaptieve bewegingsaanpassingsstrategie vertoont, waarbij ze - wanneer ze reageert op de grondimpactbelasting - geleidelijk van de distale (polsgewricht) voorpootgewrichten naar de proximale (schoudergewricht) gewrichten verschuift.

Weinig studies hebben de rol van de gewrichtscoördinatie onderzocht wanneer katten van een hoge plaats landen. De huidige resultaten lijken dus nieuwe informatie en inzichten te verschaffen in de reden waarom katten, als ze van een hoge plek landen, een uitstekende aanpassing maken om de impact van de landing weg te nemen en zich zo tegen verwondingen te beschermen.

De experts wijzen erop dat het de moeite loont - voor onderzoekers op dit gebied - om de toepassing van dit intrinsieke landingsmechanisme te overwegen bij het ontwerpen van bionische robots.