Hittegolf? Zorg voor je huisdieren

De temperaturen stijgen en blijven hoog gedurende een lange periode. Meer dan ooit zijn huisdieren blootgesteld aan risico's ten gevolge van de warmte.

Vooral honden hebben erg te lijden onder deze zware zomerse omstandigheden omdat ze, in tegenstelling tot de mens, zich niet snel kunnen afkoelen door te zweten, wat hen kwetsbaar maakt. Brachycefale rassen zoals de Engelse en Franse Buldog en mopshonden lopen nog een groter risico, omdat ze door hun korte neus moeilijker kunnen ademhalen en ze dus nog moeilijker kunnen afkoelen.

Bepaalde honden- en kattenrassen, vooral diegene met een lichte of fijne pels, kunnen beschermd worden dankzij een geschikte zonnecrème, meer bepaald voor de oren, die bijzonder onderhevig zijn aan de zonnestralen.

Ook konijnen moeten worden beschermd want zij leven buiten en ze worden dus blootgesteld  aan direct zonlicht dat zich verplaatst in de loop van de dag. Ze kunnen ook worden aangevallen door vliegen. Een dagelijkse controle van de onderkant van hun rug en hun staart is dan ook essentieel. Vogels in een kooi of volière moeten ook beschermd worden tegen de zon.

Eigenaars van dieren moeten absoluut enkele eenvoudige maatregelen nemen om te zorgen dat hun huisdieren gelukkig en in goede gezondheid blijven. Zelfs als de temperaturen iets lager zijn 's morgens en 's avonds, kan dit erg oncomfortabel zijn voor de dieren, vooral wanneer ze blootgesteld zijn aan direct zonlicht en niets van schaduw hebben.

Vergeet niet dat vooral honden niet zullen laten van spelen en oefeningen doen, ook al is het warm. Het is dus aan de eigenaars om er alles aan te doen om hen te beschermen tegen een zonneslag, om snel de tekenen hiervan te herkennen en snel te reageren indien nodig.


Hierbij enkele tips:

  • Zorg ervoor dat je huisdieren voldoende vers water ter beschikking hebben.
  • Zorg voor voldoende ventilatie, de hele dag door.
  • Vermijd oefeningen met je hond in de warmte overdag. Dit is vooral het geval bij oudere honden, brachycefale rassen, en honden met hart- of longproblemen.
  • Zorg voor voldoende schaduwplekken, vooral tijdens het warmste deel van de dag.
  • Wees aandachtig voor de vroegtijdige tekenen van een hitteslag, zoals sterk hijgen, agitatie en een gebrek aan coördinatie.
  • Laat nooit een hond achter in de auto, ook niet voor een korte periode.
  • In het geval van het vermoeden van een zonneslag moeten honden in een frisse ruimte worden ondergebracht die goed geventileerd is en waar ze water kunnen drinken. En uiteraard zo snel mogelijk naar een dierenarts gaan.