Hoe ga je om met negatieve recensies op het internet?

Een ontevreden cliënt heeft online een negatieve recensie over je geschreven, bijvoorbeeld op Google. Wat doe je?

Er zijn twee mogelijkheden: ofwel antwoord je meteen online, ofwel neem je contact op met de auteur – als zijn identiteit duidelijk is – om hem eventueel om uitleg te vragen of te vragen om de recensie in te trekken. 

Welke optie je ook kiest, één ding is belangrijk : je hebt geen tijd te verliezen, reageer snel en… op de juiste manier.

Deze week focussen we op de eerste optie : meteen online reageren.

Wanneer je meteen online reageert op recensies of uitingen die schadelijk zijn voor je imago, blijf dan kalm en antwoord op een empatische manier. Zo vermijd je om olie op het vuur te doen, terwijl je je imago verbetert.

Door direct op kritiek te reageren, beperk je de impact ervan. Nogmaals, kalm blijven en een open mindset en inlevingsvermogen tonen is het motto. Val de auteur niet aan. Antwoord op een pertinente manier door je te focussen op het onderwerp van kritiek. 

  • Begin met de auteur te bedanken om een recensie te hebben geplaatst
  • Zeg hem dat je de aard van zijn ongemak begrijpt 
  • Als zijn ontevredenheid gegrond is, leg dan uit wat de oorzaak ervan is en geef eventuele oplossingen
  • Als de kritiek daarentegen ongegrond is, druk dan je verbazing uit bij het lezen van zijn commentaar en geef uitleg (bijvoorbeeld, de details van wat er voor zijn dier gedaan is als het gaat om kritiek over je tarieven of over de kwaliteit van je medische handeling).
  • Nodig de auteur uit om je rechtstreeks te contacteren via je professionele contactgeggevens om een oplossing voor zijn probleem te vinden. 

 

 

Foto : Pixabay – Athree23