Honden gezocht met hersenontsteking van onbekende oorsprong

Granulomateuze meningo-encefalitis, necrotiserende meningo-encefalitis en necrotiserende leuco-encefalitis zijn vaak voorkomende hersenaandoeningen vooral bij kleine en miniatuur hondenrassen zoals de Mopshond, Maltezer, Franse Buldog, Chihuahua, West Highland White terriër, … De oorzaak van deze hersenontstekingen is - tot op heden - onbekend, vandaar de benaming: “hersenontstekingen van onbekende oorsprong”. Een onderliggende immuungemedieerde etiologie wordt vermoed. Evenwichtsproblemen, epilepsie aanvallen, abnormaal gedrag en abnormaal bewustzijn zijn de meest voorkomende symptomen, maar zijn natuurlijk niet specifiek voor deze aandoening. De diagnose wordt gesteld aan de hand van een algemeen klinisch en neurologisch onderzoek gecombineerd met een volledig bloedonderzoek, MRI-scan van de hersenen en onderzoek van hersenvocht. Indien een hersenontsteking wordt vastgesteld, en indien hier geen onderliggende infectieuze oorzaak voor geïdentificeerd kan worden, wordt de diagnose van “hersenontsteking van onbekende oorsprong” gesteld.

Behandeling bestaat typisch uit cortisone, al dan niet gecombineerd met een ander immunomodulerend geneesmiddel, zoals cyclosporine. De prognose is sterk gereserveerd, de aandoening is fataal wanneer ze niet behandeld wordt. Op onze vakgroep zijn we begonnen met een klinische studie met als doel de optimalisering van de diagnose, behandeling en prognose van deze hersenontstekingen van onbekende oorsprong. Na een volledige initiële opwerking, zal de hond opgevolgd worden voor de hersenaandoening gedurende de eerste 6 maanden van de behandeling. De eigenaar dient zich terug aan te bieden met het dier na 2, 4 en 6 maanden voor controle van neurologisch onderzoek, hersenvocht en MRI-scan hersenen (enkel na 4 maanden). Bovendien zullen twee behandelingsschema’s vergeleken worden. Dit alles gebeurt met de allerbeste zorg voor de honden en onder gunstige financiële voorwaarden voor de deelnemende eigenaars.

Wij roepen hiervoor de hulp in van de lokale dierenarts om eigenaars van dergelijke honden te motiveren om deel te nemen aan onze studie. Uw hulp zal leiden naar nieuwe inzichten in de diagnose, behandeling en prognose van deze aandoening.

 

Meer info