Huisdieren als natuurlijke antistressmiddelen

Gezelschapsdieren helpen de stresstoename van 22% door de Covid-19-pandemie af te remmen.

Het aaien van een huisdier en ermee samenleven verlaagt de cortisolniveaus die voor stress zorgen bij de mens.

Volgens een onderzoek van Washington University (WSU) en een andere studie van de Universiteit van Ottawa helpt het aaien van en samenleven met huisdieren de stress- en angsttoename van 22% door de COVID-19-pandemie af te remmen.

De studie van de WSU, uitgevoerd gedurende drie semesters met studenten van genoemd instituut die onderhevig waren aan stress, toont aan dat het voldoende is om een hond of kat gedurende 10 minuten per dag te aaien om het cortisolgehalte in het bloed, ook wel "stresshormoon" genoemd, te verlagen. De onderzoekers stellen dus vast dat het gezelschap van dieren zeer gunstig kan zijn in situaties van stress en angst.

Deze klachten zijn duidelijk toegenomen sinds het begin van de pandemie. Volgens een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychiatry Research, uitgevoerd door de Universiteit van Ottawa onder 190.000 mensen tussen januari en mei 2020, zou de pandemie de slapeloosheid met 24% hebben verhoogd, posttraumatische stress met 22%, depressie met 16% en angstgevoelens met 15%.

Gezelschapsdieren kunnen troost bieden aan mensen die worstelen met de situatie van de afgelopen maanden, vooral mensen die alleen wonen en hun sociale leven hebben zien verminderen door quarantaines en mobiliteitsbeperkingen die werden ingeroepen om de pandemie te bestrijden. Het hebben van een huisdier verbetert hun humeur en helpt hen om een praatje te maken en tijd buiten door te brengen.

De vraag naar honden is aanzienlijk gestegen tijdens de perioden van mobiliteitsbeperking, maar wordt helaas gevolgd door een toename in het afstaan van honden bij elke versoepeling van deze maatregelen.

Het is daarom belangrijk om te onthouden dat honden geen tijdverdrijf zijn voor de moeilijkste momenten van eenzaamheid en stress, maar levende wezens die verzorgd en gerespecteerd moeten worden, en die vragen om het nemen van verantwoordelijkheid. Het is dan ook essentieel om goed na te denken alvorens een huisdier in het gezin op te nemen, omdat het toewijding en verplichtingen gedurende het hele leven van het dier met zich meebrengt.

De wetenschap heeft de gunstige effecten van dieren, vooral honden, op mensen aangetoond, vooral op de moeilijkste momenten. Daarom moeten eigenaars voor hen zorgen en van hen houden zoals van een volwaardig gezinslid, waarop men in moeilijke tijden ook altijd kan rekenen.