Epilepsie is een veel voorkomende neurologische aandoening bij katten. Hoewel er overeenstemming is over de terminologie voor het classificeren van epilepsie bij honden, is er geen consensus bereikt voor katten.
Daarom zal in de toekomst de term 'vermoedelijke idiopathische epilepsie' worden gebruikt om te verwijzen naar idiopathische epilepsie bij katten. De prevalentie bij katten met terugkerende epileptische aanvallen wordt geschat tussen 22% en 75%.
Er zijn verschillende anti-epileptica bekend voor gebruik bij katten, waarvan fenobarbital (PB) het meest effectief is. Een groot nadeel van PB is dat eigenaren het enkel oraal kunnen toedienen, met de aanbeveling om katten twee keer per dag te behandelen.
Tot 80% van de eigenaren heeft echter moeite om dit oraal toe te dienen bij hun kat. Dit kan een negatieve invloed hebben op de naleving van de therapie door de eigenaar, de relatie tussen mens en kat beïnvloeden en ertoe leiden dat eigenaren zich verwonden of ronduit weigeren het medicijn te gebruiken.
Met een eliminatiehalfwaardetijd van 43-76 uur bij de kat werd gesuggereerd dat een behandeling elke 24 uur mogelijk zou zijn.
Het doel van een onderzoek dat werd uitgevoerd door wetenschappers uit verschillende landen was dan ook om de respons op eenmaal daagse orale PB-behandeling bij aangedane katten retrospectief te beoordelen.
Negen van idiopathische epilepsie verdachte katten werden in het onderzoek opgenomen en kregen elke 24 uur orale PB toegediend. De auteurs stelden vast dat aanvalsremissie werd bereikt bij 88% (8/9) van de katten en goede aanvalscontrole werd bereikt bij 12% (1/9) van de katten die werden behandeld met een gemiddelde dosis orale PB van 2,6 mg/kg (tussen 1,4 tot 3,8 mg/kg), elke 24 uur.
Ook “hoefde geen enkele kat de frequentie van PB te verhogen gedurende een gemiddelde follow-up periode van 3,5 jaar”. Daarnaast had geen enkele kat bijwerkingen noch waren er problemen met therapietrouw bij de laatste geregistreerde follow-up.
Om al deze redenen concluderen de onderzoekers dat “eenmaal daagse toediening van PB voor epilepsie bij katten veilig was en resulteerde in bevredigende aanvalscontrole bij de negen katten in deze studie”.
Hoewel de katten in deze studie “goed onder controle waren met orale PB om de 24 uur, kunnen sommige katten behandeling om de 12 uur nodig hebben”. Daarom zijn “prospectieve studies nodig om de werkzaamheid van de twee doseringsschema's te vergelijken”.