Storytelling– of communiceren in verhaalstijl – is het vertellen van een verhaal met als doel dit zo goed en zo begrijpelijk mogelijk te doen overkomen en daarbij gemakkelijker te overtuigen. Kortom, een bijzonder doeltreffende communicatietechniek.
Om een boodschap over te brengen, is een gestructureerd verhaal veel doeltreffender dan een lijst met argumenten, hoe relevant die ook zijn. Door een verhaal te vertellen, kan je de aandacht van je publiek trekken en emoties opwekken.
Een ander voordeel van storytelling is dat het mondeling even doeltreffend is als schriftelijk. Je kan de techniek dus zowel gebruiken in gesprek met een cliënt als op je website, je sociale netwerken (bijvoorbeeld je Facebook-pagina) of in je mailings.
Maar pas op, storytelling kan niet geïmproviseerd worden. In tegenstelling: om je publiek optimaal te kunnen boeien, moet je je verhaal voorbereiden en structureren door er enkele eenvoudige technieken op toe te passen en op die manier abstracte ideeën in een concreet scenario om te zetten.
Een eerste tip: structureer je woorden door van je ideeën “een verhaaltje te maken”, waarbij er minstens één personage betrokken wordt. Spreek hierbij ook van “ervoor” en “erna”.
Voorbeeld: Je wilt vertellen over een hond met artrose die je succesvol behandeld hebt. Niet al te aantrekkelijk als je dat zo vertelt…
Eens kijken wat het geeft als we er storytelling op toepassen:
“Django, een Duitse herder van 10 jaar, leed zozeer onder arthrose dat iedere wandeling in de buurt, hoe kort ook, een lijdensweg geworden was. Hij had zoveel pijn dat zijn eigenaar Marcel hem in de auto moest dragen om met hem naar de kliniek te kunnen gaan. Dankzij een dagelijkse behandeling met ontstekingsremmers en een wekelijkse sessie hydrotherapie, voelt Django zich als herboren. Hij kan eindelijk op wandeling vertrekken, te voet of zelfs met de auto.”
Dat klinkt al beter, nietwaar?
Dan is het nu tijd om je op je toetsenbord te storten en je eerste verhaal in storytelling stijl te schrijven!
Tot volgende week voor een andere tip.
Credits voor de foto: Julia Schwab - Pixabay