Anicura

Anicura

Katten in België nog populairder huisdier dan honden

Morgen, 8 augustus, is het Internationale Kattendag. Hét moment om een verrassend resultaat uit het jaarlijkse Anicura-onderzoek bij Belgische baasjes te delen. Hieruit blijkt namelijk dat de kat de hond van zijn troon stoot als populairste huisdier in België, met een verbluffende 60% van de respondenten die een kat heeft tegenover 52% met een hond.

 

Twee derde van de katten zijn huiskatten

Zowat de helft van de Belgische gezinnen heeft meer dan één huisdier. Het populairste huisdier, is de kat (60%), gevolgd door een hond (52%) en konijnen, vissen of vogels (telkens met 9%). Zo is België ongeveer 2,3 miljoen katten rijk. 

In tegenstelling tot honden, die in 75% van de gevallen gekocht worden bij gespecialiseerde fokkers of professionals, worden katten voornamelijk geschonken (33%), gevonden (28%) of uit het asiel gehaald (18%). Gezien deze cijfers is het opmerkelijk dat twee op de drie (67%) katteneigenaren aangeeft dat hun dieren voornamelijk binnenkatten zijn. Dit benadrukt de belangrijke rol die de dieren spelen in het huishouden. Maar liefst 61% van de baasjes beschouwt hun kat dan ook als integraal lid van hun gezin. 

Gezonde verwennerijen voor katten

Volgens het onderzoek zijn kattensnoepjes de populairste traktatie voor katten (67%), gevolgd door kauwsticks (26%) en tafelrestjes (21%). Steeds met mate om overgewicht te vermijden! Voor wij zijn/haar kat op Internationale Kattendag toch extra wil verwennen, kan dit met gezonde alternatieven, bijvoorbeeld door natvoer of brokjes in water te weken en en er zelfgemaakte ijslolly’s met eetbare stokjes van te maken (in de diepvries) of door de lekkernijen als ze bevroren zijn op een likmat te leggen.

Over de studie

Dit is de jaarlijkse Belgische studie van AniCura over de veterinaire gewoonten van eigenaren van kleine huisdieren. Voor deze studie werd in samenwerking met onderzoeksbureau Volt een representatieve groep van 600 eigenaren van kleine huisdieren geïnterviewd.