Een nieuwe studie toont aan dat extreme weersomstandigheden invloed hebben op hoe vaak honden beweging krijgen. Warmere klimaten hebben daarbij een grotere impact dan koudere klimaten.
Klimaatverandering veroorzaakt extreme gebeurtenissen zoals hittegolven of intense kou. Een nieuwe studie daaromtrent, waaraan onderzoekers van de universiteiten van Nottingham Trent en Harper Adams deelnamen, probeerde de impact van de effecten van het weer op de activiteit van honden vast te stellen.
De studie benadrukt ook dat wandelen belangrijk is bij het behouden van een goede gezondheid bij honden en dat dit hun welzijn beïnvloedt. Daarnaast geven de onderzoekers aan dat eerdere studies de impact van ongunstig winterweer op wandelingen hebben onderzocht, maar dat de impact op het activiteitsniveau van de hond wereldwijd nog niet werd bekeken.
"Klimaatverandering leidt tot meer gevallen van seizoensgebonden klimaatverandering", leggen de onderzoekers uit, die gedurende de studie de perceptie van eigenaars over de effecten van zomer- en winterweer op het activiteitsniveau van hun hond analyseerden. Om dat te doen, organiseerden ze een internationale online enquête, waaraan 3.153 mensen deelnamen tussen mei en december 2018.
De eigenaren gaven aan dat hun honden meer last hadden van kou (48,2% minder kans om hun hond in de kou uit te laten) en ijs (64,0% minder kans) dan door regen (25,3% minder kans). In warme klimaten meldde meer dan 80% van de eigenaren een vermindering van de duur en intensiteit van de lichaamsbeweging van hun honden.
Uit de studie blijkt ook dat water meenemen of dicht bij het water wandelen om beweging in de zomer te vergemakkelijken de populairste risicobeperkende strategie was (90,8 %). "Deelname aan hondensporten lijkt de impact van winterse omstandigheden op de activiteit van honden te verminderen, net zoals het informeren van eigenaars over strategieën voor hittebeperking de zomeractiviteiten vergemakkelijkt", merken de onderzoekers op.
In de resultaten van de studie wijzen de onderzoekers er ook op dat heet en vochtig zomerklimaat honden meer treft dan koud en vochtig winterklimaat. Bovendien benadrukt de studie dat brachycefale rassen "disproportioneel" kunnen worden getroffen door alle vormen van extreem weer, zwaar getroffen door zowel intense hitte als kou.
"Aangezien extreme weersomstandigheden waarschijnlijk vaker zullen voorkomen, zal dit mogelijks een negatief effect hebben op de activiteitsniveaus van honden", verklaren de onderzoekers, waarbij ze het belang van effectieve, op de eigenaar gerichte educatieve campagnes om het welzijn van honden te beschermen benadrukken.
Precies om die reden - om het bewustzijn van de impact van stijgende temperaturen op huisdieren te vergroten - heeft MSD Animal Health het Europese initiatief #ProtectOurFutureToo gelanceerd waarmee 21 experts uit meer dan 30 landen doorheen Europa op een wetenschappelijk onderbouwde manier de risico’s aantonen die dit met zich meebrengt voor huisdieren.
Zo hebben experts van #ProtectOurFutureToo er bij verschillende gelegenheden op gewezen dat seizoensgebonden klimaatveranderingen thermische stress bij huisdieren veroorzaken en dat omgevingsveranderingen onder andere bijdragen aan veranderingen in het immuunsysteem van de dieren.