(1) Voor de operatie wordt het contrastmiddel intraveneus ingespoten. (2) Het Nanobody bindt aan de EGFR-receptor, waardoor de tumor tijdens de operatie met behulp van een fluorescentiecamera zichtbaar wordt en (3) de kans op tumorvrije marges toeneemt.

(1) Voor de operatie wordt het contrastmiddel intraveneus ingespoten. (2) Het Nanobody bindt aan de EGFR-receptor, waardoor de tumor tijdens de operatie met behulp van een fluorescentiecamera zichtbaar wordt en (3) de kans op tumorvrije marges toeneemt.

Klinische studie bij honden met hoofd- en halskanker

Voor een klinische studie rond fluorescentiegeleide chirurgie is de Dierenkliniek Kleine Huisdieren van de Faculteit Diergeneeskunde (UGent) op zoek naar honden met hoofd- en halskanker die in aanmerking komen voor operatieve behandeling. Het doel van onze studie is om te bestuderen of een nieuw, veelbelovend contrastmiddel inderdaad een meerwaarde biedt tijdens het verwijderen van de kanker. Het gaat om een kleurstof, gekoppeld aan een Nanobody (een klein antilichaam dat bindt aan specifieke eiwitten op kankercellen en diep in weefsels kan doordringen) die ofwel in het chirurgisch veld wordt gedruppeld, ofwel intraveneus wordt toegediend. Het contrastmiddel werd al eerder bij honden ingespoten en is veilig.

Als we met deze klinische studie kunnen aantonen dat deze Nanobody-kleurstof de chirurgische verwijdering van tumoren verbetert bij honden, zal hetzelfde contrastmiddel worden getest bij mensen. Bij hoofd- en halskanker in het bijzonder is het volledig verwijderen van alle kankerweefsel enerzijds en het sparen van belangrijke structuren in het hoofd-halsgebied anderzijds vaak een enorme uitdaging.

Welke honden komen in aanmerking?

Volwassen honden met een kanker uitgaande van de huid, slijmvliezen of klieren in de mond, elders op het hoofd of ter hoogte van de hals (bv. plaveiselcel-carcinoom, schildkliercarcinoom, adenocarcinoom). Belangrijk is dat de hond een goede kandidaat is voor chirurgische behandeling van de kanker. Dat wil zeggen dat hij in goede algemene toestand moet verkeren en dat er nog geen aanwijzingen mogen zijn voor verre uitzaaiingen.

Wie draagt welke kosten?

Als blijk van waardering voor de eigenaar worden het histologisch onderzoek van de tumor en de eerste postoperatieve controle gratis aangeboden. Indien er nog geen biopsie werd afgenomen, zal er, eveneens zonder meerkost, een biopt worden genomen en onderzocht. De kosten voor andere procedures (CT-scan, operatie en anesthesie, medicatie, ...) blijven van toepassing.

Voor meer informatie en/of doorverwijzing kan contact opgenomen worden met dierenarts Nayra Valle via nayra.valle@ugent.be (bij voorkeur in het Engels) of Professor Hilde de Rooster (Weke Delen Chirurgie) via hilde.derooster@ugent.be.