Koning Konijn: betrouwbare bron voor konijneneigenaars

Koningkonijn.be - en zijn Franstalige tegenhanger monlapinroi.be - is een website gecreëerd door MSD Animal Health België voor eigenaars en toekomstige eigenaars van konijnen.

De website, opgezet in samenwerking met dierenartsen, bevat een schat aan informatie over en advies voor de gezondheid en het welzijn van konijnen (voeding, opvoeding, veel voorkomende ziekten, vaccinatie, voortplanting, enz.). De website is ook bedoeld als een praktisch hulpmiddel dat dierenartsen de mogelijkheid geeft om hun klanten gemakkelijk door te verwijzen naar een betrouwbare informatiebron.

Enkele cijfers

  • Volgens een enquête die Dedicated voor Tom&Co heeft uitgevoerd, blijkt dat 83% van de respondenten tussen april 2020 en april 2021 een konijn, boven katten (64%) en honden (63%), in huis haalde.
  • Uit een online quiz op de websites koningkonijn.be en monlapinroi.be, blijkt dat 16% van alle eigenaars ten onrechte denkt dat vaccinatie alleen belangrijk is voor konijnen die buiten leven. 15% van alle eigenaars weet niet dat virale hemorragische ziekte en myxomatose ziekten zijn waaraan konijnen kunnen lijden (resultaten op 15 juli 2021, 692 respondenten).
  • 34% van alle eigenaars denkt ten onrechte dat de symptomen van hemorragische virusziekte gemakkelijk te herkennen zijn (zie studie van Dedicated voor Tom&Co).

"Als partner in diergezondheid is het voor MSD Animal Health zeer belangrijk om huisdiereigenaren en nieuwe huisdiereigenaren te begeleiden, hen de middelen te geven om hun gezelschapsdier een mooi en lang leven in topvorm te garanderen," zegt Emily Villette, Marketing Manager Companion Animal bij MSD Animal Health België. "Daarom hebben we besloten om koningkonijn.be op te richten, een website voor konijneneigenaars, om hen te sensibiliseren en te informeren over de gezondheid van hun huisdier.”

"Konijnen zijn intelligente dieren. Hun ontwikkeling is fascinerend om te volgen. Ze vragen niet alleen aandacht, maar ook speciale zorg, hun hele leven lang. Daarom is het belangrijk dat (toekomstige) eigenaren goed geïnformeerd zijn over de behoeften van hun konijn. Zo beschikken ze over de nodige kennis om het welzijn van hun huisdier te waarborgen," benadrukt Emily Villette. "Van voeding en huisvesting tot besmettelijke ziekten, vaccinaties en dagelijkse verzorging, het doel van ons platform is om op één en dezelfde plaats alle vragen te beantwoorden die eigenaars vaak stellen." 

Met koningkonijn.be biedt MSD Animal Health een nieuwe tool om de relatie tussen dierenarts en diereigenaar te vergemakkelijken. De website bestaat uit drie grote secties. 

  • De komst van mijn konijn voorbereiden: een sectie voor alle nieuwe eigenaars, met basisadvies over voeding, gedrag, opvoeding en huisvesting.
  • De ziekten van mijn konijn: een rubriek rond de preventie van de meest voorkomende ziekten en aandoeningen, met duidelijke informatie over infectieziekten en vaccinatie, parasitaire ziekten, tand-en spijsverteringsaandoeningen, enz.
  • Mijn konijn van dag tot dag: een praktisch gedeelte met tips en tricks voor de dagelijkse verzorging van konijnen: hygiëne, voortplanting, sterilisatie, activiteiten, enz.

De missie: diergezondheid verbeteren

Koningkonijn.be is onderdeel van een wereldwijde aanpak om eigenaars van gezelschapsdieren bewust te maken en informatie te verstrekken. Naast de website zijn er brochures, quizzen en leuke video's ontwikkeld voor eigenaren van gezelschapsdieren... maar niet alleen voor hen. Om dierenartsen te helpen bij de voorlichting van diereigenaars worden tal van hulpmiddelen - brochures en ander bewustmakingsmateriaal – ter beschikking gesteld van dierenartspraktijken (op verzoek verkrijgbaar bij de MSD Animal Health-vertegenwoordigers).