Canine brucellose verontrust verschillende Europese landen

Canine brucellose is een opkomende ziekte die verschillende Europese landen verontrust.

De toename van deze zoönose bij honden doet alarmbellen rinkelen in landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of Nederland, waar onlangs het eerste geval bij mensen werd ontdekt.

Canine brucellose is een infectie veroorzaakt door een Gram-negatieve coccobacil genaamd Brucella canis, en hoewel gevallen bij mensen zelden voorkomen, is er een potentieel zoönotisch risico. De belangrijkste bronnen van infectie zijn vaginale vloeistoffen van geïnfecteerde honden, urine, bloed of speeksel. De toegangswegen zijn venerisch, nasaal en via het conjunctivale slijmvlies. 

De belangrijkste symptomen zijn late abortussen bij teven, epididymitis bij reuen en onvruchtbaarheid bij beide geslachten. Het veroorzaakt ook gegeneraliseerde lymfadenitis en uveïtis. Bovendien is het een van de vele pathogenen die verantwoordelijk is voor discospondylitis bij honden, en vereisen de infecties een specifieke behandeling.

Landen met een grote populatie zwerfhonden hebben vaak een hogere incidentie van Brucella canis, omdat het meestal wordt overgedragen via reproductief contact tussen honden. In sommige gevallen kan de mens ook besmet zijn en, als gevolg daarvan, ernstige symptomen krijgen die zelfs een ziekenhuisopname vereisen.

Hoewel er weinig bekend is over de epidemiologische situatie in Europa, wordt brucellose beschouwd als een opkomende ziekte. In een onderzoek naar de prevalentie van de ziekte bij honden uit verschillende regio's van Europa, zoals Italië, Spanje, Frankrijk of Denemarken, werden antilichamen tegen Brucella canis geïdentificeerd in 5,4% van de verzonden monsters.

Veel gevallen, waaronder een eerste bij de mens in Nederland 

Diverse Europese landen hebben de afgelopen tijd hun bezorgdheid geuit. In het VK laten statistieken een zorgwekkende toename van het aantal gevallen zien, aangezien er vóór 2020 slechts drie bevestigde gevallen waren, terwijl van begin 2020 tot eind 2021 in totaal 87 positieve honden werden geïdentificeerd. De landen van herkomst waren Roemenië, Bosnië, Zuid-Afrika, Griekenland, Afghanistan en Wit-Rusland, evenals een hond uit Engeland die op vakantie was in het buitenland. Alleen al van januari tot augustus 2022 zijn er 20 gevallen geconstateerd, allemaal geïmporteerd, gefokt met geïmporteerde honden of met buitenlandse reisgeschiedenis.

In Frankrijk werden tussen december 2021 en januari 2022 Brucella canis-infecties bevestigd in vier hondenfokkerijen in vier verschillende departementen. De diagnoses werden gesteld nadat verschillende late abortussen waren ontdekt bij vrouwelijke honden van verschillende rassen, met name bij dieren die onlangs via online aankoop uit Rusland of Wit-Rusland werden geïntroduceerd.

Zo registreert een recente studie ook het eerste geval van een persoon die besmet is met Brucella canis in Nederland. Ze liep de ziekte blijkbaar op na voortdurende blootstelling aan geïnfecteerde honden in haar kennel. In dit geval gaven de gezondheidsautoriteiten aan dat de grensoverschrijdende verspreiding van brucellose plaatsvond "door de illegale invoer van besmette honden uit endemische landen naar niet-endemische landen in Europa".

Belang van preventie

Zoals experts uitleggen, vormen geïnfecteerde, intacte honden het grootste risico. Om dit te verminderen, adviseren dierenartsen om ervoor te zorgen dat alle honden die worden geïmporteerd uit landen waar Brucella canis aanwezig is, ongeveer een maand voor invoer worden onderzocht en indien mogelijk worden gesteriliseerd.

"Het risico op Brucella canis-infectie bij honden geïmporteerd uit endemische landen moet worden uitgelegd aan potentiële eigenaren, vooral aan degenen met een verhoogd risico op infectie", stellen ze.

Daarnaast dient de dierenarts rekening te houden met andere overwegingen. "Als een geïmporteerde hond die klinische symptomen vertoont die wijzen op een mogelijke Brucella canis-infectie zich bij de kliniek meldt, moet het betrokken personeel geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en overwegen om monsters te nemen en deze voor analyse naar het laboratorium te sturen.".