Levenslange wormenbestrijding en preventie bij huisdieren noodzakelijk

Om veilig met onze huisdieren samen te leven is het noodzakelijk om door het jaar heen preventief en curatief wormen te bestrijden.

Parasitaire infecties worden bestreden door controle van en behandeling tegen in- en uitwendige parasieten. Er zijn maar enkele parasitaire infecties strikt leeftijdsgebonden, dus dieren lopen hun hele leven een risico op infectie. Geadviseerd wordt daarom om voor elke hond en kat levenslang rekening te houden met de beheersing van worminfecties. De mogelijkheden van routinematige behandeling en preventie hangen af van de wetgeving per land, rekening houdend met lokale epidemiologische omstandigheden, wensen van de eigenaar en het risico van het individuele dier, zoals bijvoorbeeld bij inzet bij jacht, mogelijke blootstelling aan longworm en rauw vleesvoeding.

Soorten wormen bij de hond en de kat
In Europa kunnen honden en katten geïnfecteerd raken met verschillende soorten wormen, zoals rondwormen (nematoden), lintwormen (cestoden) en zuigwormen (trematoden). De belangrijkste wormsoorten op basis van de locatie in de gastheer zijn: Spoelwormen, intwormen, haakwormen, zweepwormen, (Franse) hartwormen, subcutane wormen, longwormen en oogwormen.

Nieuwe richtlijn 1
De vernieuwde richtlijn 1 van ESCCAP geeft extra informatie en overzichten van deze wormen en hun relevantie en adviseert over de bestrijding van de belangrijkste wormen en preventie van infectie bij mens en dier. ESCCAP geeft op onderzoek gebaseerd, onafhankelijk advies en ontwikkelt een richtlijn met uitgebreide informatie en ondersteunende adviezen voor zowel dierenartsen als huisdiereigenaren voor de behandeling en preventie van worminfecties bij hond en kat. Deze richtlijn richt zich op de belangrijkste worminfecties bij gezelschapsdieren (zowel maagdarmwormen als ook andere wormen). Overige parasieten bij hond en kat staan beschreven in andere richtlijnen waarnaar, indien van toepassing, wordt verwezen in de tekst. Voor meer informatie over de bestrijding van ectoparasieten, oppervlakkige mycosen, door vectoren overgedragen aandoeningen en intestinale protozoën kunt u de ESCCAP-richtlijnen raadplegen op https://www.esccap.eu/richtlijnen/.


ESCCAP Benelux
ESCCAP ondersteunt o.a. dierenartsen bij communicatie over verantwoord huisdierbezit, wat inhoud regelmatige gezondheidscontroles inclusief ontlastingsonderzoek en eventuele ontworming, met regelmatig testen op effectiviteit. ESCCAP Benelux is een onderdeel van ESCCAP Europe (www.esccap.org). Op de website www.esccap.eu is een ‘praktijkenzoeker’ gemaakt. Praktijken die conform de ESCCAP-richtlijnen werken kunnen zich aanmelden op www.esccap.eu. Diereigenaren kunnen via deze weg inzicht krijgen welke praktijken serieus werk maken van parasietenbestrijding.