Manneken Pis plast melk voor Afrika op 1 juni, Wereldmelkdag

Op donderdag 1 juni zal Manneken Pis in de kleren kruipen van een Afrikaanse herder en de hele dag melk plassen. Met deze actie op Wereldmelkdag wil de Belgische ngo Dierenartsen Zonder Grenzen aandacht vragen voor Afrika. Melk zorgt er dagelijks voor voedsel en inkomsten.
 
In Afrika speelt melk een essentiële rol in de strijd tegen honger, ondervoeding en armoede. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden leeft van de veeteelt. Dieren zoals koeien en geiten zorgen er voor melk, mest en een inkomen.
 
Minder dan 1 liter melk per dag
Terwijl een Belgische koe gemiddeld 25 tot 35 liter melk per dag produceert, geeft een Afrikaanse koe in het beste geval 2 tot 3 liter. De helft van het jaar produceren ze zelfs minder dan één liter door een tekort aan water, gras en dierengezondheidszorg. De laatste drie maanden van het droogseizoen gaat alle melk naar de kalveren en schiet er niets meer over voor de familie.
 
Dierenartsen Zonder Grenzen verbetert het hele jaar door de gezondheid en voeding van Afrikaanse kuddes. Zo kunnen de koeien ook in het droogseizoen 2 tot 3 liter melk produceren en is er genoeg voor iedereen. Een deel van de melk drinken de families zelf op, het andere deel verkopen ze op de lokale markt.
 
Wereldmelkdag werd in 2001 in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Programma

  • 9u-17u, Manneken Pis (hoek Stoofstraat-Eikstraat, 1000 Brussel): Manneken Pis is gekleed als Afrikaanse veehouder (als Peul, uit Niger) en plast melk
  • 9u-14u, Manneken Pis: voorbijgangers kunnen meer informatie krijgen aan de stand van Dierenartsen Zonder Grenzen en gratis (h)eerlijke melk proeven van Fairebel, het merk van de Belgische boerencoöperatieve Faircoop.

 
Meer informatie?
Josti Gadeyne, persverantwoordelijke - 0486 92 45 29, 02 240 49 55 - j.gadeyne@vsf-belgium.org (zal de dag zelf ook aanwezig zijn bij Manneken Pis van 9u tot 14u) 
www.dierenartsenzondergrenzen.be