MSD Animal Health lanceert nieuwe generatie naaldloze injectietoestellen bij varkens

Naaldloos intradermaal vaccineren is de toekomst

Met de dubbele kop van IDAL 3G TWIN kunnen twee vaccins tegelijk worden toegediend. “Naaldloos werken is de toekomst”, weet Stefaan Van Gorp, Business Unit Manager Pluimvee en Varken bij MSD Animal Health. “Het nieuwe toestel is niet alleen gebruiksvriendelijker, het zorgt ook voor een vermindering van ziekte-overdracht omdat het naaldloos werkt en het draagt ook bij tot het algemeen welzijn van de dieren.

Katrijn Van Gansbeke, dierenarts en mede-eigenaar van Porc Favor bevestigt dat naaldloos vaccineren ervoor zorgt dat zeugen minder stress en ongemak voelen. “In tegenstelling tot intramusculaire vaccinaties met naalden, waarbij 2 ml vloeistof wordt ingespoten, volstaat met dit toestel een dosering van 0,2 ml. Het grote voordeel van naaldloos intradermaal vaccineren is dat er geen weefselschade is en je een snelle en efficiënte reactie van de immuniteit verkrijgt. Naaldloos vaccineren zorgt voor minder overdracht van ziekten. Naalden kunnen ook niet afbreken, je hebt geen abcessen of spuitplekken en minder ent-reacties door de lage dosering. We merken dat zowel zeugen als biggen veel rustiger zijn in de stal. Na het vaccineren gaan biggen veel sneller terug eten. Tenslotte kan je met deze techniek niet alleen in de nek maar ook op de bil of de rug vaccineren. Het enige nadeel voor mij is dat momenteel nog niet alle zeugenvaccins beschikbaar zijn”.

Ook varkenshouder Tom Mertens ziet de toekomst rooskleurig in met dit toestel. “Met dit toestel kunnen we tot 1700 biggen in minder dan drie uur vaccineren. Het feit dat men naaldloos kan werken is voor mij een garantie om stabiel te werken op een zeugenbedrijf en is duidelijk een win-winverhaal voor alle partijen.

Het toestel wordt onder meer voorgesteld op de komende editie van Agriflanders van 10 tot 13 januari 2019.